Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

2014 után a Manasz bázis nem tölthet be katonai szerepet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. március 15. 6:13

Kirgizisztán március 13-án, kedden értésére adta az odalátogató Leon Panetta amerikai védelmi miniszternek, hogy az amerikai hadsereg nem használhatja tovább katonai célokra az országban lévő bázisát a bérleti szerződés 2014-es lejárta után.

A biskeki Manasz légitámaszpont kulcsfontosságú szerepet tölt be a NATO vezette afganisztáni biztonsági erő (ISAF) utánpótlásában, s washingtoni tisztségviselők aggódnak a bázis jövője miatt, miközben már a 2014 közepe után esedékes csapattelepítési terveik felülvizsgálatával foglalkoznak.

Panetta kedd este Talajbek Omuralijev kirgiz védelmi miniszterrel tárgyalt, és a találkozó elején Buszurmankul Tabaldijev, a védelmi tanács titkára újságírók előtt kijelentette: bár Kirgizisztán kész támogatni az Egyesült Államokat és tranzitállomásként kész továbbra is a rendelkezésére állni, de 2014 után a Manasz bázis „nem tölthet be katonai szerepet".

Mint mondta, polgári repülőtérről van szó, egy kereskedelmi vállalkozásról. Megjegyzései az ország új elnökének szavait visszhangozták.

Panetta válaszul csak annyit kért, hogy tolmácsolják köszönetét az elnöknek a Manasz tranzitközpont további támogatásáért.

1595932825
A tavaly decemberben hivatalba lépett Almazbek Atambajev elnök februárban azt hangsúlyozta, hogy a bérleti szerződés 2014 júniusában lejár, amerikai illetékesek pedig arról beszéltek, hogy nem kezdődtek tárgyalások a szerződés meghosszabbításáról. Atambajev azzal érvelt, hogy az amerikai bázis ottani működése miatt országa megtorló csapások célpontjává válhat a térségben végrehajtott esetleges amerikai katonai akciókra válaszul.

Manasz használata sokáig komoly viták tárgya volt a két ország között, de 2009-ben Washingtonnak sikerült megállapodásra jutnia a kirgiz kormánnyal, közel négyszeres bérleti díjat, évi 60 millió dollárt ajánlva fel a bázis használatáért.

Jelenleg minden Afganisztánba küldött vagy onnan visszatérő amerikai egység Manaszt használja tranzitállomásként, s 2014 utolsó hónapjaiban várhatóan több tízezer katona tér majd haza a tervezett amerikai kivonulás keretében.

Manaszból oldják meg emellett jelentős részben az afganisztáni bevetésekben résztvevő harci repülőgépek légi utántöltését is. A Pentagon statisztikái szerint 2011-ben mintegy 4800 utántöltő repülést hajtottak végre Manaszból, ami összesen 24 ezer harci gép feltöltését jelentette.

A közép-ázsiai volt szovjetköztársaságon keresztül húzódik ráadásul az Afganisztánba vezető kevés szárazföldi utánpótlási útvonal egyike is.