Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A biztonsági erők lezárták Bagdad egyes részeit

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. január 12. 11:00

Az iraki biztonsági erők lezárták kedden Bagdad egyes részeit, több száz ellenőrzőpontot állítottak fel, és lázadók után kutatnak – jelentette be a főváros katonai szóvivője. Biztonsági források szerint autókba rejtett pokolgépeket is keresnek. Az átfogó intézkedés azzal függ össze, hogy márciusban parlamenti választásokat tartanak az országban.

Bár Bagdad-szerte eddig is számos ellenőrzőpont működött, ilyen nagyszabású műveletre már régen volt példa az ország 2003-as megszállása óta, mert a lázadók támadóképessége alábbhagyott az utóbbi években. A hatóságok azonban attól tartanak, hogy a fegyveresek a választásokra ismét összeszedik erejüket, és meg akarják zavarni a voksolást és előtte a kampányidőszakot.

Biztonsági források közlése szerint lezárták a fővárosba vezető utakat, hogy megakadályozzák a pokolgépeket rejtő járművek bejutását.

A hadsereg nem árult el részleteket arról, hogy pontosan mely városrészeket érinti a megelőző művelet, illetve arról, hogy azt egy konkrét fenyegetés miatt indították-e. A helyi lakosok különböző kerületekből jelentették, hogy bizonyos területekre nem lehet autóval behajtani, és néhány iskolát is bezártak biztonsági okokra hivatkozva. A város felett helikopterek köröznek.

Címkékhelikopter