Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Venezuela megerősíti kolumbiai határát

Szöveg: Háború Művészete |  2010. január 12. 12:14

Venezuela elnöke, Hugo Chavez bejelentette, hogy orosz gyártmányú harckocsikkal és harci helikopterekkel fogja megerősíteni országa Kolumbiával határos területét. A haditechnikai eszközök Barinas szövetségi állam haderejét fogják erősíteni.

2009 decemberének elején jelentette be Hugo Chavez, hogy Venezuela orosz rakétákat és rakétaindító állványokat kapott, amelyek egy esetleges Kolumbiával fellépő konfliktus esetén kerülnek alkalmazásra.

Venezuela vezetése biztos abban, hogy Kolumbia és az Egyesült Államok közösen készül egy, az országuk elleni katonai hadműveletre. Különösen Hugo Chavez elnök az, aki bizonygatja ennek a feltételezésnek valódiságát, magyarázatként felhozva, hogy az USA nem véletlenül növelte meg katonai kontingense létszámát a hét kolumbiai bázison. Washington és Bogota azonban azt bizonygatja, hogy erre a lépésre nem Venezuela ellen került sor, hanem a kábítószerkartellek elleni harc megvívása indokolta.

2009 szeptemberében vált ismertté, hogy Oroszország hitel lehetőséget biztosított Venezuela számára orosz gyártmányú fegyverek és haditechnikai felszerelések vásárlására. Ennek a hitelkeretnek egyik része az a 2,2 milliárd dollár, amelyért Venezuela 92 darab T-72 típusú harckocsit vásárolhat Oroszországtól. Chavez elmondása szerint országa a közeljövőben megkapja a harckocsikat.

Szintén 2009-ben jött létre az a megállapodás, melynek értelmében 300 km hatósúgarú rakétákat szállít Oroszország a latin-amerikai országnak.

2005 – 2009 között Venezuela több mint 4,4 milliárd dollár értékben vásárolt fegyvereket és haditechnikai eszközöket Oroszországtól. Ebben az összegben benne van többek között 24 darab Szuhoj vadászrepülőgép, helikopterek és 100 ezer darab Kalasnyikov is.