Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A döntés az emberé marad

Szöveg: Egri Magdi |  2010. november 30. 5:45

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) Dísztermében tartották meg a 10. Robothadviselés konferenciát 2010. november 24-én. A rendezvényt a ZMNE Informatikai és Hírközlési Intézet, a ZMNE Információs Műveletek és Elektronikai Hadviselés Tanszék, illetve a Magyar Hadtudományi Társaság Elektronikai, Informatikai és Robotikai Szakosztálya szervezte meg.

Prof. dr. Padányi József ezredes, az egyetem rektorhelyettese, a Bolyai Hadmérnöki Kar mb. dékánja megnyitó beszédében elmondta, örömmel nyitja meg a konferenciát, magáénak érzi a témát. Beszédében hangsúlyozta, az Egyetemnek kötelessége, hogy támogasson minden olyan kezdeményezést, ami az oktatás-kutatás eredményeit segíti. A professzor elmondta: a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem a közeljövőben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem része lesz, a hadmérnöki elem az új egyetem egyik pilléreként a természettudományt fogja képviselni.

1595910662
A konferencián elhangzott előadások két nagy téma köré csoportosultak. Az előadások egy része az információbiztonság fontosságáról, a terület fejlődéséről szólt, más részük a robotika szerepét és nagyfokú fejlődését vizsgálta a védelmi szférában. A konferencián dr. habil Ványa László okl. mk. alezredes (ZMNE BHK Informatikai és Hírközlési Intézet) és prof. dr. Haig Zsolt mk. ezredes (ZMNE BHK Információs Műveletek és Elektronikai Hadviselés Tanszék) volt a levezető elnök.

Prof. dr. Makkai Imre ny. mk. ezredes (ZMNE egyetemi tanár) a robotkonferenciák 10 éves történetéről tartott előadást.

Miután áttekintette azt a hatalmas fejlődést, ami a robothadviselést jellemzi a második világháború óta, örömét fejezte ki, hogy egyre több hallgatót vonz a robotkutatás, és az Egyetem lehetővé teszi, hogy a hallgatók a délelőtti órákban is részt vegyenek a minden évben megrendezett konferencián. Beszámolt róla, hogy 10 év alatt 350 előadást tartottak a témában, 10 év alatt tízen doktoráltak ebben a témában, elmondta, hogy saját weboldaluk van (http://robothadviseles.hu), valamint beszélt róla, hogy a téma iránt komoly érdeklődés mutatkozik a médiában.

1595910663
Érdekes témát választott Koleszár Béla (ZMNE KMDI doktorandusz), aki a robothadviselés etikai kérdéseivel foglalkozott. Míg máskor a robotokból indult ki az előadó, most az emberi oldalról vizsgálta a témát. A robot sokszor többet tud, mint az ember, mondta Koleszár Béla, ugyanakkor bizonyos problémákat, amelyeket az ember egy pillanat alatt megold, a gép képtelen elrendezni.

Az automata sebességváltó, az automata fényképezőgép, a GPS-ek és más technikai csodák megkönnyítik az ember életét, ugyanakkor a döntés békében és háborúban az emberé kell, hogy maradjon. Nem fordulhat elő, hangsúlyozta az előadó, hogy a gép hozzon döntést, ugyanis nem rendelkezik döntéshozó és felelősségvállaló képességgel. Azzal a gondolattal, mely szerint a szabályok olyan útjelzők, melyeket az ember használ ugyan, de sosem lehet ezeket szó szerint alkalmazni, a robot nem tud mit kezdeni.

A továbbiakban Lipics László r. őrnagy (Kőszeg, Rendőrkapitányság) A robotjárművek alkalmazhatósága az integrált határbiztonsági rendszerben címmel tartott előadást, dr. Molnár András (Óbudai Egyetem) az AirGurdian robotrepülőgép rendszer fejlesztésével foglalkozott, Vízi Pál Gábor (ZMNE KMDI doktorandusz) a mikro- és nanorobotok alkalmazása a hadi-, űr- és

1595910663
biztonságtechnikában témában tartott előadást, dr. Gácser Zoltán mk. alezredes (HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség) a katonarobotok – robotkatonák kérdéskörét taglalta. Dr. Kun István (Budapesti Kommunikációs Főiskola) és dr. Szász Gábor (Gábor Dénes Főiskola) az információvesztés adatvesztés nélkül témát járta körül, dr. Eged Bertalan (Segax Kft.) az Interjam programról tartott előadást. Dr. Muha Lajos (ZMNE Informatika Tanszék) és Leiner Rita (ZMNE KMDI doktorandusz) az adatbázisok biztonságának kezeléséről a közigazgatásban témával foglalkozott, Krasznay Csaba (ZMNE KMDI doktorandusz) az E-közigazgatási alkalmazásfejlesztések biztonsági tapasztalatairól, Gábri Máté (ZMNE KMDI doktorandusz) a Biztonsági komplexumok az információs korban – témáról beszélt.

Serege Gábor főhadnagy (ZMNE Informatikai tanszék) a Hackertámadások a Távol-Keletről c. témában tartott előadást, Illési Zsolt (ZMNE KMDI doktorandusz) az igazságügyi informatikai szakértés modellezéséről,

Varga Péter János (ZMNE KMDI doktorandusz) a rádiós hálózatok elleni támadások rendszertanáról, dr. Sipos Marianna (ZMNE főiskolai tanár) és prof. dr. Kovács László mk. alezredes (ZMNE egyetemi tanár) a Stuxnet-ről értekezett.

A konferencián elhangzó előadások írásos változata a Hadmérnök online tudományos lap különszámában jelenik meg, várhatóan 2010. december végéig.

1595910663