Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mi a teendő, ha vegyi anyag szabadul el?

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2010. november 30. 5:36

Hogyan reagálnának a Magyar Honvédség alakulatai, ha felrobbanna egy ipari létesítmény és vegyi anyag szabadulna ki a légtérbe? Többek között az ilyen helyzetekre való gyors és helyes reagálás kidolgozása volt a feladata annak a kétnapos gyakorlatnak, melyet a közelmúltban rendeztek meg.

A MH 5. Bocskai István Lövészdandár alakulatai is részt vettek az Atom Biológiai Vegyi Riasztás és Értesítés Rendszerhez kapcsolódó szokásos éves gyakorlatban. Csikos Imre hadnagy, a debreceni dandár hadműveleti tisztje tájékoztatása szerint szimulációs gyakorlatok segítségével készülnek egy esetlegesen bekövetkező atom-, biológiai-, vegyi eseményre, ipari és szállítási balesetekre, szennyezések következményeinek kezelésére.

Ha például felrobban egy ipari létesítmény, az ezáltal kiszabaduló veszélyes anyag terjedését térképen ábrázolják,

figyelembe véve az aktuális időjárási viszonyokat: a szélirányt, a levegő hőmérsékletét és páratartalmát. Kiszámolják, hogy a veszélyes anyag milyen gyorsaságban és mekkora távolságban terjedhet, van-e egészségkárosító hatása, milyen ütemben kell evakuálni ezen távolságon belül tartózkodókat, mennyi idő alatt válik az adott terület biztonságossá, azaz mikor szűnik meg az anyag káros hatása. Ezután kidolgozzák a bevezetendő védelmi rendszabályokat.

Az eseményekről készült jelentéseket meghatározott, kódolt formában felterjesztik a MH 54. Légtérellenőrző Ezred által működtetett regionális központnak, amely az alakulatok jelentéseit összeveti, értékeli. A regionális központ ezeket jelentéseket küldi tovább a MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központba, ahol értékelő szoftverek segítségével tovább bontják a megkapott információkat és tájékoztatják többek között a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot.

A debreceni értékelő alközpont parancsnoka végül elmondta, hogy ennek a folyamatnak a végeredményeként jön létre egy olyan jelentés, amelynek alapján a felelős döntéshozó állami szervek rendelkeznek a megfelelő mentési, kárelhárítási tevékenységekről.