Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Még mindig dolgoznak katonák Devecserben

Szöveg: Szűcs László |  2010. november 30. 5:25

Még mindig tart a Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt érintő vörösiszap-katasztrófa következményeinek felszámolása. A munkálatokban továbbra is részt vesznek a Magyar Honvédség katonái és technikai eszközei is.

Közel két hónappal ezelőtt, október 4-én történt az utóbbi évtizedek legsúlyosabb hazai ipari katasztrófája: a Veszprém megyei Kolontár község határában átszakadt az egyik vörösiszap-tároló gátja, s közel 700 ezer köbméternyi erősen lúgos áradat öntött el három települést is.

A tíz halálos áldozatot, s több száz sérültet követelő tragédia következményeinek felszámolásába azonnal

bekapcsolódott a Magyar Honvédség is. A katonák néhány órával a gátszakadás után már a helyszínen voltak, s azóta is folyamatosan közreműködnek a mentesítési munkálatokban.

Bár a Magyar Honvédség fő erőinek kivonása már megtörtént, az érintett területen még jelenleg is 20–25 katona dolgozik napi váltásban – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Borsos József mérnök alezredes. Az MH Katasztrófavédelmi Operatív Bizottság ügyeletese hozzátette: Kolontáron és Somlóvásárhelyen már befejeződtek a mentesítési munkálatok, így már csak Devecserben dolgoznak katonák a vörösiszap-katasztrófa következményeinek felszámolásán. A székesfehérvári székhelyű MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóaljtól két mentesítő csoport tevékenykedik a kisvárosban. A vegyivédelmi katonák egyébként már a katasztrófa délutánján a helyszínen voltak, azóta is folyamatosan dolgoznak az érintett településeken – tette hozzá a főtiszt.

Szombati Zoltán mérnök ezredes, a zászlóalj parancsnoka elmondta: jelenleg már csak egy mentesítő konténerrel, valamint egy úgynevezett zászlóalj mentesítő berendezéssel vannak jelen az alakulat katonái a katasztrófa sújtotta területen a többi szakfelszerelést már visszacsoportosították a laktanyába.

Pillanatnyilag mindkét technikai eszközt Devecserben működtetik, a város határa és a 8-as számú főút közötti területen, feladatuk pedig a településről kihajtó gépjárművek lemosása, hogy azok ne vigyék fel a szennyeződést főútra. A zászlóalj mentesítő berendezéssel ez elmúlt héten még Somlóváráshelyen dolgoztak, ott azonban már befejeződött a kárelhárítási munka, így az ide vezényelt katonákat is áttelepítették Devecserre – tudtuk meg az ezredestől.

A parancsnok elárulta azt is, hogy a technikai eszközök eddig jól bírták a folyamatos terhelést. Az elmúlt közel két hónapban csak néhány kisebb meghibásodás fordult elő, de egyik sem olyan, amit ne lehetett volna a helyszínen megjavítani.

Borsos József alezredestől megtudtuk: a mentesítő csoportok mellett a katasztrófavédelmi feladatokban közreműködők ellátásában segítenek jelenleg a katonák Devecserben. A Magyar Honvédség az 54-es Veszprém Légtérellenőrző Ezredtől egy mozgókonyhát és a működtetéséhez-kezeléséhez értő katonát biztosít. A gulyáságyúban naponta négyszáz adag ételt főznek meg. Ehhez az alapanyagot segélyszervezetek biztosítják.

A kaposvári MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezredtől pedig egy hűtőgépjárművet vezényeltek Devecserre egy hónappal ezelőtt – sorolta Borsos alezredes – ebben a járműben hűtik azokat a romlandó segélyszállítmányokat, amelyeket nem tudnak azonnal szétosztani a károsultaknak, illetve ugyancsak ebben a hűtőgépjárműben tárolják a mozgókonyhában megfőzendő alapanyagokat is.

Szintén a katonák üzemeltetik azt a két üzemanyag-töltő gépjárművet, amellyel a mentesítést végző technikai eszközök tankolását végzik. Ezek egy része nem is tudna közúton eljutni a benzinkutakig. Az üzemanyagot, a megyei védelmi bizottság kérése alapján a MOL biztosítja, ám a hazai olajipari cég nem rendelkezik olyan járművel, amelyekkel az utántöltést végre lehetne hajtani, így az üzemanyag-szállítók a Magyar Honvédség „mobil benzinkútjaiba" töltik át az üzemanyagot, s a szükséges tankolásokat ezen járművek segítségével végzik el.

Borsos alezredes kérdésünkre válaszolva elmondta azt is: egyelőre még nem lehet pontosan tudni, hogy a Magyar Honvédség katonáinak és technikai eszközeinek meddig kell a katasztrófa sújtotta területen maradniuk. Pillanatnyilag úgy néz ki, hogy a hűtőkapacitás, a mozgókonyha és az üzemanyagtöltő gépjárművek a veszélyhelyzet fenntartásának végéig, azaz december 31-ig Devecserben maradnak. A mentesítő erőket valószínűleg hamarabb vissza lehet vonni, ám a pontos időpontról még egyeztetnek a Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központtal.

Fotó: Archív