Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A főtitkár éves jelentése 2011-ről

Szöveg: honvedelem.hu / nato.int |  2012. január 30. 14:31

Január 26-án Anders Fogh Rasmussen közreadta az első „Éves jelentést” (Annual Report), amely a NATO 2011. évi legfontosabb eredményeiről és kihívásairól ad rövid áttekintést.

A szövetség tevékenységeinek értékelése négy területre fókuszál: a NATO-műveletekre, az újonnan felmerülő biztonsági kihívásokra, a NATO modernizálására – mind struktúrája, mint képességei tekintetében – és a bővülő NATO-partnerségre. Az egyes témák vizsgálatát a pénzügyi válság tükrében végezték, azokat a főtitkár előszava vezeti be.

2011-ben a NATO három kontinensen végzett műveleti tevékenységet. Afganisztánban a nagyobb stabilitás és az átmenet kezdete jellemezte 2011-et. Annak ellenére, hogy máig Afganisztán jelenti a szövetség legjelentősebb műveleti kötelezettségvállalását, a 2011-es évre mégis a líbiai Unified Protector nevű művelet nyomta rá a bélyegét, amely hét hónapon keresztül mozgósította a NATO-erőket a civil lakosság védelmében.

A koszovói helyzet javulását északon erőszakhullámok gátolták, míg 2011-ben a kalózkodás elleni erőfeszítések a Szomáli-félsziget partjainál és az Ádeni-öbölben hozzájárultak a sikeres kalóztámadások számának csökkentéséhez. A NATO iraki kiképző missziója 2011. december 31-én, nyolcévi műveleti tevékenység után ért véget.

A jelentés kiemeli azokat a kulcsfontosságú intézkedéseket, melyeket a NATO a kibertámadások kivédése, valamint a ballisztikus rakétával rendelkező országok számának növekedése és a terrorizmus elleni válaszlépések érdekében hozott. Ezek olyan felmerülő biztonsági kihívások, amelyek közvetlenül veszélyeztetik a NATO-tagországok csaknem 900 millió lakosának biztonságát.

Mindezzel párhuzamosan a globális pénzügyi válság hatásai felgyorsítottak egy mély, a teljes NATO-t érintő reformfolyamatot, amely a tagállamokban bevezetett takarékossági intézkedéseket tükrözi és a szövetség modernizálásának lehetőségeit keresi, még hatékonyabbá és eredményesebbé téve azt.

Aktívan folytak a katonai vezetési struktúra, a NATO-ügynökségek és a főparancsnokság főbb intézményi reformjai. Közben bevezették az „okos védelem" koncepcióját, annak érdekében, hogy rangsorolják a NATO legsürgetőbb képességigényeit, kijelöljék a haderő-fejlesztési célokat, és felmérjék, hol és miként használják fel erőforrásaikat a szövetségesek, azért, hogy a felhasznált pénzből a lehető legnagyobb értéket valósítsák meg.

A 2011-es év a NATO partnerségi viszonyai terén is jelentős változásokat hozott; a tanácskozás és együttműködés túlmutatott a hagyományos kereteken. A líbiai hadművelet során a NATO közvetlenül bevonta partnereit a vezetésével folyó katonai műveletekre vonatkozó döntéshozatal folyamatába, valamint egyeztetett és együttműködött az Egyesült Nemzetekkel és az Arab Ligával, csakúgy, mint Líbiával és más régióbeli államokkal.

Fotó: www.nato.int

(Fordította: Bleszkán Szilárd)