Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Fúziós Központ képviselői látogattak a magyar táborba

Szöveg: Palotás Levente hdgy. |  2009. október 4. 8:52

Új képességgel erősödik a Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők (ISAF) Északi Parancsnoksága (RCN). A közelmúltban létrehoztak egy ún. Fúziós Központot (Fusion Cell), amely megkezdte a tényleges működéséhez szükséges előkészítő munkát. De valójában mit is takar ez az elnevezés, mi a Fúziós Központ feladata?

A központ létrejöttének célja az Északi régió teljes körű információs bázisának a létrehozása, egy jól működő kapcsolati rendszer kialakítása valamennyi katonai és civil szervezet között, illetve a létrejött információs adatbázis segítségével a jövőben a döntéshozatal támogatása, valamint a megfelelő megoldások megtalálása a műveletek során felmerülő összetett kérdésekre. Egy másik fontos elvárás a központtal szemben a létrejövő információs adatbázis alapján az újjáépítési munka összehangolása tartományi szinten. További jelentős fegyvertény a Fúziós Központnál, hogy az ott dolgozók több különböző terület tapasztalt, képzett szakértői, így képesek az információkat több szempontból értékelni.

1595892022
 

A központ szakembereinek egyik első útja az MH Tartományi Újjáépítési Csoporthoz vezetett. Háromnapos látogatásuk célja az volt, hogy mélyrehatóan megismerjék a magyar PRT működését, kialakítsák azokat az információs csatornákat, amelyeken keresztül megkapnak minden szükséges adatot a kontingens működéséről és Baghlan tartomány aktuális eseményeiről. Továbbá az MH PRT mellett együttműködést kezdeményeztek az UNAMA (United Nations Assistance Mission in Afghanistan, magyarul az ENSZ afganisztáni támogató missziója) és az USAID (United States Agency for International Development, magyarul az Egyesült Államok nemzetközi fejlesztési folyamatokat támogató ügynöksége) helyi képviselőivel is.

A magyar újjáépítési csoport alapos megismerése után a magyar CIMIC projektek megtekintésére is időt szakítottak Phol-e-Khomriban.

1595892022
 

A körútra Molnár Mihály őrnagy, a magyar kontingens CIMIC-főnöke kísérte el a vendégeket és részletesen bemutatta a különböző projekteket. Először a kormányzói iroda építési munkálatait szemlélték meg, majd a nemrég felépült tartományi Műveleti Koordinációs Központ új épületét nézték meg. Ezután egy helyi lány és fiúiskolát látogattak meg, amelyeket a magyar PRT folyamatosan támogat, de látható volt, hogy még mindkettőnél sok a tennivaló, mert például még a mai napig nincs elég tanterem és egy-egy osztály kénytelen sátrakban vagy éppen az iskola bejáratánál órát tartani.

A három napos látogatás nagyon eredményesen zárult, kiváló kapcsolatot sikerült kialakítani a központ munkatársaival és a jövőben amellett, hogy elvárják a szükséges információkat az MH PRT-tól ők is hatékonyan fogják támogatni az újjáépítési munka megszervezését a tartományban.

1595892022