Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Minirepülőkkel erősítenek a csehek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. október 4. 9:04

Két készlet amerikai gyártmányú távirányítású minirepülőgépet (MUAV) vesz a cseh hadsereg, hogy ezekkel növelje afganisztáni missziójának biztonságát. A 20 millió koronás fegyvervásárlást november végéig ütik nyélbe.A GPS-szel felszerelt, villanymotoros gépeket lézeres célravezető berendezéssel is ellátták.

Az üzlet keretében hat ilyen repülőt kap a cseh fél, az összes szükséges felszereléssel, s azokat “a jelenleg Logar tartományban tevékenykedő tartományi újjáépítési csoporthoz telepítik" – mondta el a hadsereg szóvivője, Jan Pejsek. Közlése szerint az amerikai AeroVironment cég által gyártott RQ-11 Raven (Holló) típusú gépek teljesen NATO-kompatibilisek, s hosszú távú alkalmazásukkal kapcsolatban kedvezőek a tapasztalatok az Afganisztánban harcoló nemzetközi biztonsági erőknél (ISAF).

Az RQ-11 Raven minirepülők legnagyobb előnye, hogy kézből indíthatók. A GPS-szel felszerelt, villanymotoros gépeket lézeres célravezető berendezéssel is ellátták. Óránként 95 kilométeres sebességgel képesek repülni, hatósugaruk mintegy tíz kilométer.

Az amerikai hadsereg elsősorban Irakban és Afganisztánban használja ezeket a gépeket. Segítségükkel fel lehet kutatni a lesben álló ellenséget, de más felderítési célra is alkalmazhatók.