Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A legmodernebb katonai eszközök jönnek éjjel Budapestre

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: archív felvételek |  2024. október 11. 15:20

Nehéz katonai gépjárművek, illetve harcjárműveket szállító konvoj mozog a hét végén Budapesten, ahol nagyszabású katonai bemutatóval egybekötött eskütételi ünnepséget tart a Magyar Honvédség.

Leopard 2A7HU harckocsi KL

Szeretem, Megvédem! hívószóval júniusban hirdetett toborzó kampányt a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség, hogy minél többen megismerjék a területvédelmi tartalékos szolgálat adta lehetőséget. A kiképzést sikeresen teljesítő bátor hazafiak szombaton ünnepélyes összevont katonai esküt tesznek. Ilyen rövid idő alatt ennyi önkéntes még soha nem csatlakozott a haderőhöz.

Az eskütétel tiszteletére egyebek között Gidrán többcélú páncélozott jármű, Leopard A7HU és Leopard2 ARV 3HU típusú harckocsik, PzH 2000 önjáró löveg, valamint Lynx KF41, HMMWV és Polaris harcjárművek is érkeznek péntek éjjel a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának (NKE HHK) budapesti campuszára, a Zrínyi Miklós laktanyába.

PzH 2000

A Tatáról, Szolnokról és Hódmezővásárhelyről érkező harcjárművek egy részét konvojban szállítják fel Budapestre, a Zrínyi laktanyába. Az M0-ás autóút és 3-as főút irányából érkező konvojt pénteken 23.00 óra és szombat hajnali 1 óra között katonai rendész felvezetéssel kísérik a Hungária körúton a Hős utcába. A trélerről való legurulás és a laktanya Zách utca felőli kapuján történő behajtás időtartamára, legfeljebb félórára lezárják a Hős utcát mindkét irányból. A visszatelepítés megkezdésekor, szombat éjjel 21 és 22 óra között hasonló lezárásra kell számítani a Hős utcában.

A katonai szállítójárművek közlekedése miatt fokozott óvatosságra van szükség az érintett útvonalokon az említett időpontokban.

A Magyar Honvédség a vonatkozó jogszabályokat betartva törekszik arra, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja az állampolgárok nyugalmát.

konvoj_RT