Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A legmodernebb légvédelmi rakéták védik hazánkat

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Kertész László és Szakál Szebáld archív felvételei |  2023. november 3. 10:29

A NATO szövetségi keretein belül hazánk az első ország, aki a NASAMS légvédelmi rakétarendszer részét alkotó AMRAAM rakéták megnövelt hatótávolságú változatát is beszerzi, rendszeresíti. Erről Kajári Ferenc altábornagy beszélt az M1 csatornán, illetve a Kossuth Rádióban november 3-án, pénteken.

1_NASAMS

A Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a Ma reggel című műsorban felidézte, hogy a Magyar Honvédség 2020-ban írta alá a NASAMS rendszer beszerzéséről szóló szerződést. „Rendkívül rövid idő alatt, három éven belül szereztük be ezt a közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszert, amely AMRAAM típusú légvédelmi rakétákat használ. Ennek többféle változata is van, nyolctól egészen ötven kilométer feletti hatótávolsággal rendelkeznek” – mondta Kajári Ferenc altábornagy. Hozzátette, hogy a típus legkorszerűbb verzióját, az úgynevezett megnövelt hatótávolságú rakétát is – a NATO-tagországok között elsőként – a Magyar Honvédség szerzi be.

Kajári Ferenc altábornagy rávilágított arra is, hogy október utolsó napjaiban már át is adták a légvédelmi rakétarendszer első két tűzalegységét, és még további négyet várnak a jövő év végéig, ezzel válik teljessé hazánk közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszere. Elmondta azt is, hogy a rendszer által alkalmazott rakéták kettős rendeltetésűek, hiszen a légvédelmi egységek mellett ugyanezt a típust képesek működtetni a légierő JAS-39 Gripen vadászbombázói is. Arra is rámutatott, hogy ennek a rakétarendszernek az egyik legnagyobb pozitívuma, hogy hálózatba köthető, egy vezetési pontról több indítóállás is irányítható. Akár 25 kilométeres távolságra is telepíthető egy ilyen állás a vezetési ponttól, ezzel fokozva a rendszer biztonságát egy esetleges ellenséges támadás esetén is.

2_Kajári_M1

Végezetül a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese kijelentette, hogy „ez egy nagyon fejlett rendszer, amivel megvalósítjuk azt, ami többször, több helyen is elhangzott, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program célja egy modern, korszerű, XXI. századi haderő felépítése.”

Mindezek mellett a Kossuth Rádióban szólt arról is, hogy a szóban forgó – a légierő haderőnem fejlesztését szolgáló – beszerzés első eleme az elmúlt években beszerzett légvédelmi rakétaműveleti központ volt. A második fázisban érkeztek és érkeznek a NASAMS légvédelmi rakétarendszer elemei, a harmadik elem pedig a légtérfelderítő lokátorrendszer megújítása lesz, amely izraeli radarokkal fog megtörténni.

3_NASAMS_2

A rádióban adott nyilatkozatában Kajári Ferenc altábornagy kijelentette, hogy a haderőfejlesztést és modernizálást célzó program jól halad. „Az elmúlt hónapokban, években láttuk, hogy különböző haditechnikai eszközök érkeztek a Magyar Honvédség kötelékébe. Az első és talán a legszembetűnőbb volt a Leopárd harckocsik megérkezése, amit a Lynx harcjárművek követtek. Utóbbi miatt is kezdtük meg azt a nagyszabású toborzó programot augusztus közepén, aminek eredményeként jelentős számú fiatal jelentkezett a Magyar Honvédségbe. Ezzel tulajdonképpen a gépesített lövész alegységek fejlesztése is útjára indult” – mondta. Rámutatott arra is, hogy jól láthatóan a honvédelem teljes spektruma megújul a fejlesztési program eredményeként.

4_Lynx

A teljes televíziós beszélgetés ide kattintva tekinthető meg.

Kapcsolódó cikkek