Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Életmentés modern körülmények között

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: a szerző felvételei |  2019. november 28. 15:05

Bemutatkozott a Magyar Honvédség életmentő képességeit növelő új, ROLE-1 minősítésű sátorkomplexum. A november 28-án tartott bemutatón jelen volt Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka és helyettese, dr. Böröndi Gábor altábornagy is.

1596072681

A 2017-ben elindított ROLE-1 szintű sátorkészlet beszerzésének első üteme lezárult, melynek keretén belül 4 darab készlet beszállítása történt meg. Ezt követően 2021-től további hat darab sátorkomplexum érkezik Magyarországra. Noha maga a képesség nem számít újnak, a legmodernebb infrastruktúra nagy változást hoz a Magyar Honvédség egészségügyi ellátásában.

„Ez nem egy új képesség. A NATO-ban megvannak azok a speciális előírások, amiknek mi is megfelelünk. Ennek egyik eleme a ROLE-1 képesség" – fogalmazott dr. Horváth Péter orvos ezredes. Az MH Egészségügyi Központ Védelem-egészségügyi és Stratégiai Tervező Osztály vezetője kérdésünkre válaszolva elmondta: az említett előírások nem szabályozzák, egészen pontosan miként nézzen ki, miből épüljön fel az adott képesség. Mint mondta, az új sátorkomplexumok beszerzésével nem csak felváltják az eddig használt 63M sátrakat, hanem hozzájárulnak a Magyar Honvédség 21. századi új, modern haderővé történő átalakításához is.

1596072681

A november 28-án bemutatott ROLE-1 képesség új sátorkészletei kapcsán dr. Horváth Péter orvos ezredes vázolta, hogy mindez egy komplex egészségügyi rendszer egyik eleme. A katonaegészségügyi ellátás, a sérültek és a sebesültek ellátása ezen a rendszeren alapul. „Az első, amikor a katonák nyújtanak ön- és kölcsönös segítségnyújtást a bajtársaknak, a másik, ahol már megjelennek azok az egészségügyi katonák, akik ellátást biztosítanak és a ROLE-1 a harmadik lépcsője az ellátásnak. Itt már orvosi ellátásban részesítik a betegeket, sérülteket. Ez egy speciális képesség, amihez kell egy fix létesítmény is, ez a ma bemutatott ROLE-1 sátorkészlet" – mondta.

Mobilitásának és könnyű szerkezetének köszönhetően a telepítés negyvenedik percétől kezdve már részlegesen üzemkész, de a teljes kapacitás is mindössze három óra alatt elérhető. Számos más kiemelkedő tulajdonsága mellett említésre méltó, hogy két méteres belmagasságának köszönhetően emeletes ágyakkal is kiegészíthető, ezzel akár duplikálva a befogadóképességet. A beszerzéssel elért képességfejlesztés tehát egy a 21. század elvárásainak megfelelő, gazdaságosan üzemeltethető, modern tábori elhelyezést tesz lehetővé, amely egyben készen áll arra is, hogy adaptálja a jövő egészségügyi technológiáit is.

A ROLE-1 képességet demonstráló dinamikus bemutatót, majd azt követően magát a sátorkomplexumot Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, illetve helyettese, dr. Böröndi Gábor altábornagy is megtekintette.

GALÉRIA