Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Budapesten tanácskoznak a NATO Nemzeti Tartalék Erők Tanácsának törzstisztjei

Szöveg: Faragó Fanny | Fotó: a szerző felvételei |  2019. október 29. 17:21

„Mindig keresni kell a lehetőséget a fejlődésre és ha tudjuk, hol vannak a különbségek, akkor ezeket felhasználhatjuk a rendszer továbbfejlesztéséhez” – hangsúlyozta Mihócza Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnokságának (MHP) törzsfőnöke Budapesten, a NATO Nemzeti Tartalék Erők Tanácsa törzstiszti értekezletének megnyitóján, kedden.

1596071143

Budapesten rendezik meg október 29. és november 1. között a NATO Nemzeti Tartalék Erők Tanácsának (National Reserve Forces Committee – NRFC) törzstiszti értekezletét. A tanácskozáson tizenhét nemzet képviselői vesznek részt, akiket Vanyur Tibor ezredes, az MHP Személyzeti Csoportfőnökségének Katonai Igazgatási és Toborzó Főnökség főnöke köszöntött a Lion’s Garden Hotelben.

A nemzetközi kapcsolatok erősítése, valamint a Magyar Honvédség tartalékos rendszerének fejlesztése érdekében kiemelt jelentőségű a magyar képviselet jelenléte ezeken a konferenciákon. Az ülés lehetőséget biztosít megismerni a más nemzetek által működtetett hasonló rendszerek előnyeit, esetleg hiányosságait.

1596071144

A konferenciát Mihócza Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnokságának törzsfőnöke nyitotta meg. „Megtiszteltetés számunkra, hogy helyet adhatunk ennek a rendezvénynek, kívánjuk, hogy érezzék jól magukat itt, Magyarországon. Nagyon örülök, hogy ennyi képviselő és ország van jelen ezen a találkozón, amely egy nagyon fontos témát tűzött napirendre" – fogalmazott beszédében az altábornagy.

A törzsfőnök hangsúlyozta: a céljaink közösek, ezért kell megvitatniuk a kérdéseket és megosztani egymással tapasztalataikat. „Mindig keresni kell a lehetőséget a fejlődésre és ha tudjuk, hol vannak a különbségek, akkor ezeket felhasználhatjuk a rendszer továbbfejlesztéséhez" – tette hozzá Mihócza Zoltán. Beszéde végén az altábornagy eredményes és hatékony tapasztalatcserét kívánt a résztvevőknek.

1596071143

A magyar haderő részéről az MHP Személyzeti Csoportfőnökség felelősségi körébe tartozik az NRFC feladataiban való közreműködés és a nemzetközi értekezleteken történő részvétel. Ezen értekezletek konkrét feladata a NATO tartalékerejével kapcsolatosan kialakított szabályozói környezet folyamatos vizsgálata és pontosítása. Kiemelt feladatuk a nemzeti tartalék erők toborzásából, kiképzéséből és alkalmazásából eredő tapasztalatok feldolgozása és megosztása.

Az NRFC égisze alatt évente négy programot rendeznek: ezek közül kettő a delegációvezetők konferenciája, amely témája a NATO nemzetek tartalékos rendszerei fejlesztési lehetőségeinek vizsgálata, a másik két program pedig, a tanács törzstisztjeinek munkaértekezlete. Az elnökségi pozíciót – önkéntes vállalás alapján – két éves periódusonként más-más NRFC tagország tölti be. Jelenleg Lengyelország az elnöki (egyben titkársági) tisztséget betöltő nemzet.

Az őszi törzstiszti értekezlet egyik fő témája a kibervédelem volt. A koncepció alapja: együttműködés azoknak a speciális képességek és készségek megteremtésében, csoportosításában, megosztásában és fenntartásában, amelyeket az egyes tagállamok külön nem engedhetnek meg maguknak, illetve, hogy a résztvevő tagállamok elfogadják a szövetségi képességekre való támaszkodás szükségességét. A törzstisztek értekezletén elhangzottak a kibervédelem tartalék erőket érintő alapvető kérdései, vagyis a résztvevő nemzetek közötti kommunikáció, az aktív együttműködés, valamint a felkészítés és a tapasztalatok megosztásának rendszere.

1596071144

Az értekezletek visszatérő napirendi pontja a munkáltatói támogatás (Employer Support), a munkáltatói kompenzáció, a munkáltatói megállapodás és az úgynevezett munkáltatók védelme elgondolás. A téma kiemelt jelentőséggel bír minden résztvevő nemzet tartalék erejének vonatkozásában, ezért a jövő értekezleteinek is fontos része lesz a civil szektorral történő szorosabb együttműködés tervezése, szervezése.

Az üléseken – mások mellett – rendszeresen szó esik arról is, hogy a tartalékosokat, hogyan lehet bevonni a gyakorlatokba és kiképzési rendezvényekbe. A tartalékosok egyedülálló készségeket és extra motivációt nyújtanak a NATO-erők számára. A nemzeteknek a tartalékos képzés területén arra kell törekednie, hogy a tartalékos állomány megfelelően felkészített és kiképzett legyen a küldetésére. A tartalék erők NATO gyakorlatokba történő bevonásával a nemzetek és a fegyveres erők képesek együttműködni és multinacionális készségeiket fejleszteni.

1596071144

A németországi NATO School (Oberammergau) minden évben megrendezi – az NRFC szakmai irányításával – a Tartalék Erők Felkészítő Tanfolyamát (RFIC), valamint a Kiemelt Beosztású Tartalékos Tisztek tanfolyamát (SROC). A NATO tanfolyamok szervezése, a feldolgozandó témalehetőségek vizsgálata, valamint a nemzeti bemutatók összeállítása, ezáltal a tanfolyami tematika kialakítása szintén az NRFC feladatkörébe tartozik.

„Az elmúlt három évben kiemelt feladataim közé tartozott a tartalékos tanfolyamok szervezési és tanácsadási ügyeinek ellátása. Ezeken a törzstiszti munkaértekezleten azon dolgozunk, hogy tovább fejlesszük és még jobbá tegyük a tartalékos tanfolyamokat, szerte a világban" – árulta el érdeklődésünkre Kovács Ferenc ezredes, a németországi NATO Iskola Oberammergau Kooperatív Biztonsági Osztályának vezetője.

1596071145