Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A múlt üzenete a mának”

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: Tóth László |  2022. március 9. 19:10

„A pákozdi emlékpark magas színvonalon mutatja be a magyar hadtörténelem egyik legjelentősebb helyszínét” – hangzottak el dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka köszöntőlevelének sorai a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely (KEMPP) tizenharmadik évadának megnyitóján, március 9-én, szerdán.

TOT_9536

A rendezvény előhangjaként az emlékparkba érkeztek a X. Történelmi Emlékfutás résztvevői, akik virágot helyeztek el a nemzeti emlékhelyet jelképező sztélénél.

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy az esemény fővédnökeként köszöntőlevelében kiemelte: az emlékpark interaktívan és szakmailag hitelesen segíti a honvédelem ügye iránti elköteleződést, valamint erősíti az érdeklődők honvédségbe fektetett bizalmát. A Magyar Honvédség parancsnoka levelében hangsúlyozta: az elmúlt időszakban a közreműködők számos megemlékezés, program, állandó és időszakos kiállítás, illetve kreatív rendezvénysorozat szervezésével törekedtek arra, hogy minél szélesebb kör számára váljon elérhetővé történelmi és kulturális örökségünk. „A Magyar Honvédség számára kiemelt fontosságú a társadalmi támogatottság, illetve a hazánk védelme érdekében tett erőfeszítéseink széleskörű bemutatása. A koronavírus-világjárvány természetesen jelentősen megnehezítette a közösségi programok szervezését az elmúlt években, azonban a szakemberek a nehézségeket leküzdendő kihívásokká változtatták. Lehetőség nyílt arra, hogy a katonai emlékpark érdekében dolgozók újító gondolatai és kezdeményezései sikeresen megvalósulhassanak. Ezek eredményeként ma az emlékpark adott részeiben megújulva, tartalmában frissülve, belső és külső területein tudatos és rendezett képet mutatva várja a látogatókat” – írta levelében Ruszin altábornagy.

TOT_9504

Dr. Görög István, a KEMPP ügyvezetője évadnyitó gondolataiban az emlékpark létrehozásának céljáról beszélt. „Huszonöt évvel ezelőtt kezdődött a tervek megfogalmazása. Hiteles történelmi helyszínen, hiteles történeteket elmesélve a gyerekek szívéhez szerettünk volna szólni, megérintve őket a múlt eseményeivel, élményt adva felkelteni az érdeklődésüket. Jelenleg elmondhatjuk, hogy befejezettnek tekinthető az emlékpark kialakítása. Vannak ugyan terveink a jövőre nézve, de amit be szeretnénk mutatni, amit el kívánunk mondani, az már kiépült. Ugyanakkor tudom, hogy soha nem lehet befejezett egy szabadtéri létesítmény, hiszen itt voltam az alapozásnál és a felújítás mozzanatinál is. A Magyar Honvédség a negyed évszázad alatt a nehéz napokban is támogatta céljainkat” – hangsúlyozta.

TOT_9579

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos beszédében kiemelte: az emlékhely egyedülálló létesítmény hazánkban, hiszen a múltat felidézve szól a jelenhez, ezzel örök emléket állítva a magyar honvédeknek. „Ezen a helyen halljuk a múlt hőseinek bátorító szavait, akiknek szellemiségét a hazafiasság mutatja meg a fiatal generációk számára, hogy magukba szívják a honvédelmi nevelés lényegét, a múlt üzenetét a mának, ami így hangzik: a haza minden előtt” – húzta alá.

TOT_9635

Oláh László, a KEMPP szakmai igazgatója elmondta, hogy a nemzeti emlékhelyet jelölő sztélén az év minden napján lobog a magyar zászló. „Hiszem, hogy ettől a perctől fogja - az évadnyitót követően - a nemzeti színek még szebben fognak lobogni. A következő hetekben több ezer látogató érkezik, akik részeseivé válhatnak a katonai emlékpark tizenharmadik évadának” – emelte ki.

Az eseményen a térzenét az MH Székesfehérvár Helyőrség Zenekar biztosította, emellett a résztvevők az „Éppen Dalban” elnevezésű baracskai férfikórus műsorát hallhatták. A megnyitó után a „Katona-Élet-Képek” című fotókiállítást tekinthették meg a látogatók.