Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Magyarország elkötelezett szövetséges!”

Szöveg: Kálmánfi Gábor és Szűcs László | Fotó: a szerzők felvételei |  2022. március 9. 18:49

Magas rangú delegáció tekintette meg a Keleti Pajzs 2022 feladat egyes mozzanatait az ország több pontján, március 9-én, szerdán.

határ_Szűcs (3)

A Magyar Honvédség Parancsnoksága Előretolt Vezetési Pontját tekintette meg, valamint a Keleti Pajzs 2022 feladatról kapott tájékoztatást Rob Bauer admirális, a NATO Katonai Bizottságának (Chair of the Nato Military Commitee – CMC) elnöke, Raimundo Rodrigez Roca vezérőrnagy, a NATO Szövetséges Erők Európai Főparancsnokságának (SHAPE) törzsfőnök-helyettese, illetve Robert Hranj admirális, a horvát fegyveres erők vezérkari főnöke Debrecenben.

Bauer admirálist dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka fogadta, majd négyszemközti megbeszélést folytattak. A NATO Katonai Bizottságának elnöke találkozott Szabó István honvédelmi államtitkárral, valamint Kósa Lajossal, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökével is.

határ_Szűcs (5)

 A megbeszélést követően a vendégek megtekintették a beregsurányi határátkelőt, valamint a határszakaszon települt századot. A magas rangú delegáció programja délután a Veszprémhez közeli „nullaponti” lőtéren folytatódott, ahol tájékoztatást kaptak az amerikai-magyar csapatok közös hadgyakorlatáról és a közös együttműködés lehetőségeiről. A vendégek ezt követően komplex, éleslövészettel egybekötött mozzanatot tekintettek meg: a katonák a humanitárius feladatok ellátása során bekövetkezett támadás elhárítását gyakorolták, harci helikopterek és Gripen-vadászgépek légi támogatásával.

A mozzanatot követően Rob Bauer admirális és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy is elismerően szólt a látottakról. Rob Bauer admirális elmondta: személyes meggyőződése az, hogy mindig fel kell készülni a váratlanra, a lehetetlenre is. „Mindig készen kell állnunk minden lehetséges forgatókönyvre, soha semmit nem szabad készpénznek venni. Ez különösen ezekben az időkben fontos, amikor a globális biztonságot komoly veszély fenyegeti. Állandóan olyan helyzetekre készülünk, amelyekről sok ember azt hitte: mindez már a múlté” – mondta az admirális.

Hozzátette: látogatása során meggyőződött arról, hogy a magyar katonák sajátja az elkötelezettség és a professzionalizmus. „Mindig képesek alkalmazkodni az új körülményekhez, modernizálni, újra strukturálni, és újra kalibrálni önmagukat” - hangsúlyozta a NATO Katonai Bizottságának elnöke.

Rob Bauer admirális kiemelte, hogy a mai nap folyamán megtekinthette nemzetközi kötelék részeként az MH 25. Klapka György Lövészdandár kijelölt alakulatainak munkáját, egy éleslövészettel egybekötött gyakorlat keretében. „A gyakorlat a humanitárius segítségnyújtás terén erősíti továbbá a Belügyminisztérium erőivel történő együttműködést. A gyakorlatot megelőzően láthattam a keleti határnál azt is, hogy a folyamatosan növekvő menekültválság kezelése érdekében a magyar katonák, civil szervezetekkel karöltve, milyen fantasztikus szolgálatot végeznek. Nyilvánvaló, hogy Magyarország felkészültsége és tettre készsége erősebb, mint valaha. A Magyar Honvédség felkészült arra, hogy megvédje az ország szuverenitását és annak határait” – tette hozzá az admirális.

19

Rob Bauer szerint az elmúlt huszonhárom esztendőben Magyarország bizonyította, hogy milyen hűséges szövetséges. Az elnök példaként említette hazánk részvételét a Stratégiai Légiszállítási Programban, vagy éppen azt, hogy a felajánlott erők méreteit tekintve a koszovói KFOR misszióban résztvevő nemzetek közül harmadik helyen áll. Ráadásul – folytatta az admirális – 2021. októbere óta hazánk a misszió vezető nemzete, így nagyon fontos szerepet játszik a régió stabilitásában. Ugyancsak kiemelte a Baltikumban folytatott magyar légtérellenőrző feladatok fontosságát, és azt, hogy hazánkban működik a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ, valamint Székesfehérváron települ a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (HQ MND-C) is.

„Nagyra értékelem a Magyar Honvédség modernizációs törekvéseit is. Gondolok itt a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programra, a magyar hadiipar újjáépítésére, és arra, hogy a védelmi szféra költségvetése tervezetten 2024-re eléri a GDP két százalékát” - húzta alá Rob Bauer admirális. Hozzáfűzte: modern fegyverekkel felszerelt, a kor színvonalának megfelelő döntéshozatali struktúrával rendelkező, jól kiképzett haderő nem csak Magyarország érdeke, hanem hozzájárul az észak-atlanti szövetség biztonságához is.

„Van egy olyan magyar közmondás, miszerint aki mer, az nyer. Ahhoz, hogy merjünk valamit megtenni, bátorság kell, és bátorságon alapul szabadságunk. Nagyra értékelem a Magyar Honvédség bátorságát, és büszke vagyok arra, hogy a magyar katonák azon 3.2 millió egyenruhás között szolgálnak, akik megvédik szövetségünket” - zárta beszédét Rob Bauer admirális.

10

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy aláhúzta: a látottak alapján kijelenthető, hogy a Magyar Honvédség képes szavatolni az állampolgárok biztonságát, képes megvédeni az országhatárokat és rövid felkészülést követően is képes közös műveletekre a NATO tagországainak szövetséges erőivel.

A programon – mások mellett - részt vett dr. Vidoven Árpád, a Honvédelmi Miniszter közigazgatási államtitkára, dr. Maróth Gáspár, védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, dr. Németh Gergely, védelempolitikáért felelős helyettes államtitkár, dr. Korom Renáta, jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár, valamint dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség Katonai Képviselő Hivatal vezetője.