Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO DIANA programja új lehetőségeket kínál Magyarország számára védelmi és biztonsági kérdésekben

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Nagy Gábor archív felvételei |  2023. június 19. 17:59

A NATO DIANA (Észak-Atlanti Védelmi Innovációs Akcelerátor) innovációs hálózat június 19-én elindítja első kihívási programját, amelynek keretében a kritikus védelmi és biztonsági problémákra keresik a válaszokat. A jelentkezés olyan fejlesztőknek szól, akik nagyszabású kettős – katonai és civil – felhasználású technológiai ötletekkel, megoldásokkal kívánnak válaszolni napjaink kritikus védelmi és biztonsági problémáira.

Porkoláb

A DIANA által kiválasztott legkiválóbb fejlesztők pénzügyi támogatásban részesülnek és üzleti tanácsokat kapnak, emellett hozzáférést a DIANA akcelerátor programjához és tesztközpont-hálózatához Európa- és Észak-Amerika-szerte. A DIANA képességfejlesztő központjait (akcelerátor, azaz gyorsító program) és tesztközpont-hálózatát kifejezetten arra tervezték, hogy az egyetemeket, ipari és kormányzati szereplőket, start-upokat és más fejlesztőket összekösse a végfelhasználókkal, tudósokkal és rendszerintegrátorokkal annak érdekében, hogy előmozdítsák a kettős felhasználású mélytechnológiák fejlesztését, ezáltal megoldást kínálva a világ legsürgető biztonsági és védelmi kihívásaira.

A DIANA 2023-as kihívási felhívása három területre összpontosít:

1. Energia reziliencia: ellenállóképesség biztosítása katasztrófa vagy konfliktus esetén,

2. Biztonságos információmegosztás: megbízható adatok biztosítás,

3. Érzékelés és felderítés: információgyűjtés, földalatti infrastruktúrák monitorozása.

Porkoláb_3

A DIANA célja, hogy támogassa az innovátorokat a kettős felhasználású technológiák fejlesztésében, amelyek egyszerre növelik a védelmi képességet és erősítik a civil társadalmat, radikális és progresszív választ adva a jelen és a holnap dinamikus és összetett biztonsági és védelmi kihívásaira.

A NATO DIANA ambiciózus céljai mellett Magyarország is elkötelezett. A 2022 decemberében megrendezett NATO DIANA elnökségi ülésen a magyar jelöltet, dr. Porkoláb Imre dandártábornokot, a Honvédelmi Minisztérium védelmi innovációért felelős miniszteri biztosát választotta az igazgatótanács elnökhelyettesének. Magyarországon a DIANA kihívásokkal kapcsolatos koordinációs feladatokat a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt. látja el.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye

Porkoláb_2
Kapcsolódó cikkek