Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO ismét több segítséget kér Oroszországtól

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 25. 6:35

A NATO megértéssel nyilatkozott szerdán az amiatti orosz aggodalmakról, hogy az afganisztáni nemzetközi erő és a kabuli kormányzat nem lép fel határozottan az országban a heroin alapanyagául szolgáló mák termesztése ellen. Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár több segítséget kért Moszkvától.

Szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóján James Appathurai, az atlanti szövetség szóvivője ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy Moszkva maga is tehetne többet az ügy érdekében, így például több kábítószer-ellenes afgán ügynököt képezhetne ki. A szóvivő felvetette azt is, hogy az oroszok helikopterekkel láthatnák el az afgán hadsereget.

A nap folyamán Brüsszelben nagyköveti ülést tartott a NATO-Oroszország Tanács, Viktor Ivanovnak, az orosz szövetségi kábítószer-ellenes hivatal igazgatójának a részvételével. Ivanov megismételte azokat a már korábban közzétett orosz adatokat, miszerint évente 30 ezer ember hal meg Oroszországban kábítószer – mintegy 90 százalékban Afganisztánból származó heroin – fogyasztása következtében. Ez több, mint csaknem tíz évig tartó afganisztáni szovjet katonai megszállás idején elszenvedett teljes emberveszteség. Az Egyesült Államok korábban kétségeinek adott hangot a mákültetvények kiirtásának ésszerűségét illetően, mondván, ezzel az afganisztáni lakosság legszegényebb rétegét sújtják, azt, amely ezekből az ültetvényekből él.

Ivanov szerint a NATO csak a tálibok által ellenőrzött termelők ellen harcol, márpedig ezek – mondta – csak elenyésző részét adják a teljes afgán ópiumtermelésnek. A hétfői NATO-orosz tanácskozáson “enyhe nézetkülönbség" mutatkozott az álláspontok között – fogalmazott sajtótájékoztatóján Appathurai. Mint mondta, az oroszoktól a mákültetvények teljes kiirtásának követelését lehet hallani. A NATO megítélése szerint viszont “a világ második legszegényebb országában nem lehet úgy elvenni az emberek egyetlen bevételi forrását, hogy semmi alternatívát nem kínálunk nekik".

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár több segítséget kért Moszkvától, beleértve a kábítószer-kereskedők és -előállítók ellen szakszerűen küzdeni képes afgán ügynökök kiképzésének fokozását, illetve a lázadók elleni harchoz orosz helikopterek rendelkezésre bocsátását – közölte Appathurai. A helikopterkapacitás szűkös volta régóta súlyos problémát jelent az afganisztáni nemzetközi erők számára. A NATO továbbra is várja az orosz választ e támogatásnövelési kérésre, és úgy tudja, hogy az orosz kormányzat “dolgozik válaszon" – mondta a NATO-szóvivő