Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fokozott amerikai részvétel a drogháborúban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 25. 6:32

Az Obama-kormányzat biztonságért felelős vezetői Mexikóvárosban támogatásukról biztosították a mexikói kormányt a drogkartellek ellen vívott háborújában, ugyanakkor elismerték, hogy a probléma gyökerét a kielégíthetetlen amerikai kábítószer-kereslet, valamint az Egyesült Államokból délre csempészett fegyverek jelentik.

Hillary Clinton külügyminiszter, aki az amerikai küldöttség vezetője volt a keddi egész napos tanácskozáson, sajtóértekezletén kijelentette, hogy Washingtonnak többet kellene tennie az Egyesült Államokból Mexikóba irányuló illegális fegyverkivitel megfékezése érdekében.

A The New York Times szerdai beszámolója szerint a két fél megállapodott abban, hogy új irányba fejleszti közös, drogellenes stratégiáját. A fő hangsúlyt ezentúl a polgári rendvédelmi intézmények megerősítése és a szegénység és bűnözés miatt tönkrement közösségek újjáépítése kapja.

A lap rámutat, hogy az Egyesült Államok és Mexikó együttműködésében, amely három éve, még George W. Bush elnöksége alatt, az úgynevezett Méridai Kezdeményezéssel vette kezdetét, eddig hadi- és biztonságtechnikai jellegű segítségnyújtásé volt a főszerep. A felek most, a két ország határán emelt fal megerősítése helyett inkább olyan rendszerek kidolgozására fognak összpontosítani, amelyek már azelőtt lehetővé teszik a személyek és az áruk ellenőrzését, hogy azok elérnék az átkelő pontokat.

Az új stratégiát legelőször a két legnagyobb mexikói határvárosban, Tijuanában és Ciudad de Juarezben léptetik életbe. Az együttműködés keretében egyebek mellett műholdas követőrendszerrel szerelik fel a mexikói rendőrautókat. A texasi El Pasóban két irodát nyitnak a határ déli oldaláról delegált nyomozók számára. A felek új határ- és légiközlekedés-biztonsági megállapodást írtak alá, s Egyesült Államok hatóságai 60 kábítószer-kereső kutyát adományoznak partnereiknek. Az erőfeszítések összehangolása érdekében Mexikóvárosban hamarosan közös parancsnokságot állítanak fel.

Washington stratégiai problémának tekinti a szomszédos országot elárasztó erőszakhullámot, valamint a mexikói igazságügyi rendszer és rendfenntartás ingatagságát.