Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A NATO megbízható hadereje vagyunk!”

Legkésőbb 2030-ra megfelelő elrettentő erővel kell rendelkeznie a Magyar Honvédségnek

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Kertész László, Rácz Tünde, hirado.hu, Horváth Sztaniszláv, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Facebook-oldala |  2023. december 1. 10:04

A haderőfejlesztés eredményéről és céljairól, a védelmi iparról, a tartalékos és hivatásos katonai szolgálatról, valamint a közelmúltban lezajlott Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlatról beszélt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az M1 „48 perc” című műsorában, november 30-án.

10

A honvédelmi tárca vezetője a műsor elején emlékeztetett arra, hogy a kormány 2010-ben elhanyagolt, elavult és leépült honvédséget vett át, ezért 2022-es kinevezésekor azt a célt tűzték ki, hogy a Magyar Honvédségben is korszakváltást kell végrehajtani.

„A haderőfejlesztés célja, hogy a Magyar Honvédség az ország biztonsága szavatolása érdekében legkésőbb 2030-ra elegendő elrettentő erőt tudjon felmutatni” – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A haderőfejlesztéssel kapcsolatban elhangzott az is, hogy nem csupán a haditechnikai eszközök vásárlására helyeződött a hangsúly, hanem folyamatosan keresnek olyan gyártókat és partnereket, akik Magyarországon szeretnének gyárakat üzemeltetni. A hazánkban gyártott haditechnikai eszközök ugyanis, a hadiiparon keresztül az egész gazdaságot is fellendítik.

NASAMS

Az új haditechnikai eszközökről szólva a honvédelmi miniszter példaként említette: a légvédelemért már nem a régi, szovjet technika, hanem az egyik legmodernebb, a NASAMS légvédelmi rakétarendszer felel és többek között a tatai páncélosdandárnál is nagymértékű haditechnikai fejlesztés történt. A tizenkét meglévő Leopard 2A4-es harckocsi mellett érkezni fognak Leopard 2A7 harckocsik, illetve vásároltak PzH 2000-es önjáró lövegeket is. A páncélosdandár a haderő egyik kiemelt ereje, ugyanis ez a képesség a Magyar Honvédség egyik NATO felajánlása.

Elhangzott: a légierő teljes helikopter-flottáját lecserélték, illetve a még használható régi forgószárnyasokat felújították. A haderőmodernizáció során Airbus H145M típusú, valamint komplexebb feladatok ellátására tervezett H225 típusú helikoptereket is beszereztek.

Airbus H225

A haditechnikai eszközök vásárlásán túl nagy előrelépést tett a honvédség a lőszergyártás terén is. „Magyarország hatalmas lőszergyártó projekt részese: Várpalotán épül egy huszonegyedik századi technológiájú, kellően biztonságos, nagy kaliberű lőszereket gyártó üzem. Hamarosan függetlenek leszünk minden külső lőszergyártó beszállítói lánctól” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A toborzással kapcsolatban elhangzott, hogy a hivatásos katonák mellett egyre nagyobb jelentőséggel bír a tartalékos rendszer, amelynek sikerességét jól szemlélteti, hogy már hét területvédelmi ezredből és az ezeket összefogó parancsnokságból áll; feladataikat pedig külön vezérkarfőnök-helyettes koordinálja.

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség a hivatásos állományba vár minden hazája iránt elkötelezett fiatalt, akik nyelveket beszélnek és hivatásként élik meg, hogy hazájukat szolgálhatják. Az új high-tech eszközök üzemeltetésére azokat a fiatalokat keresik, akik érdeklődnek a legmodernebb haditechnika iránt és ezeket a legmagasabb szinten képesek kezelni. Ennek érdekében két kampány is indult: a Lynx gyalogsági harcjárművekkel kapcsolatos már lezárult, jelenleg pedig a PzH 2000 önjáró lövegekre keresnek tüzérkatonákat – mindkét esetben kiemelt bruttó 737 000 forintos illetményért.

PzH 2000

A nemrégiben végrehajtott Adaptive Hussars 23 gyakorlattal kapcsolatban a honvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy közel harminc éve nem volt Magyarországon ilyen szintű, komplex hadgyakorlat. Kiemelte: a honvédség szinte minden alakulata részt vett a háborús helyzetet szimuláló gyakorlaton, amely során sikeresen megmutatták: képesek a civil szférában működő szervekkel is hatékonyan együttműködni.

A jövőben tervezett csádi misszióval kapcsolatban elhangzott, hogy az Európát fenyegető migrációs nyomást nem ezen a kontinensen, hanem a jelenséget kiváltó Száhel-övezetben kell megoldani. Abban a régióban Csád az egyetlen stabil, biztonságos ország, ezért nyújt Magyarország komplex segítséget, melynek része a katonai támogatás is. Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte, hogy katonáink mindig jól teljesítenek a külszolgálat során, ezért a csádi missziótól is sikereket várnak. Hozzátette: a NATO megbízható hadereje vagyunk.

11
Kapcsolódó cikkek