Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Stratégiai Iránytűről egyeztettek az európai védelempolitikai igazgatók

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2021. december 2. 16:38

Találkozót tartottak az európai védelempolitikai igazgatók december 2-án, amely során megtárgyalták az európai védelmi politikák és képességek jövőbeni irányát meghatározó Stratégiai Iránytű első, szöveges változatát.

EUBuilding1

„A jövő Európája képes lesz a biztonsági környezetünkben jelentkező válságok kezelésére, ha az európaiak is ezt akarják. Egyelőre még csak formálódik a tagállamok álláspontja az európai védelemmel kapcsolatos ambíciók kapcsán, de az már kijelenthető, mindannyian támogatjuk, hogy többet és hatékonyabban tegyünk a kontinensünk biztonságáért. Hogy mennyivel többet? Nos, erről szól a vita” – mondta Németh Gergely, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára, aki Magyarországot képviselte az ülésen.

A helyettes államtitkár hozzátette: Magyarország egyetért az erősebb európai szinergiák kialakításával. A Nemzeti Biztonsági Stratégia és a Nemzeti Katonai Stratégia egyaránt támogató az európai védelem erősitése kapcsán. A haderőfejlesztés eredményei pedig lehetővé teszik, hogy sokkal hatékonyabban együttműködjünk a közös műveletek és a közös képességfejlesztés kapcsán, mint korábban. A beszerzett haditechnikai eszközök megteremtik a kritikus interopabilitás alapjait és erre a jövőben is tudunk építkezni.

„A védelmi célú együttműködés egyik örök korlátja, hogy csak azzal tudunk együtt fellépni a közös kihívások ellen, akivel képesek vagyunk közös missziót vezetni, közös katonai formációkat fejleszteni. Ezen nemzetek köre az elmúlt évek építkezésének köszönhetően, továbbá a megújuló haditechnikai eszközpark és a Magyar Honvédség transzformációja miatt, egyre bővül” – tette hozzá Németh Gergely.

A védelempolitikai igazgatók megbeszélésén magyar részről az is elhangzott, hogy az Európai Unió védelemének fejlesztése a NATO képességeit kiegészítő folyamatként kell, hogy megvalósuljon. El kell kerülni a két megközelítés versengését és dolgozni kell a további eredményekért a NATO-EU együttműködés területein. Azt is hangsúlyoztuk, hogy Magyarország biztonsága szempontjából továbbra is központi fontosságú a nyugat-balkáni régió és ezt a közös európai védelem prioritásainak is tükröznie kell.