Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szír elnök lángba boríthatja a Közel-Keletet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 5. 18:53

Szíria lángba borítja a Közel-Keletet, és csapást mér Tel-Avivra, ha a NATO megtámadja az országot – idézte a Zaman című török napilap internetes oldala október 5-én, szerdán Bassár el-Aszad szíriai elnök Ahmet Davutoglu török külügyminiszterhez intézett szavait.

„Ha őrült lépésre szánnák el magukat Damaszkusszal szemben, mindössze hat órára van szükségem ahhoz, hogy több száz rakétát szállítsak a Golán-fennsíkra, ahonnan kilőhetem őket Tel-Avivra" – mondta állítólag Aszad Davutoglunak, miután a török külügyminiszter átadta az Egyesült Államok figyelmeztető üzenetét a szíriai elnöknek.

Davutoglu augusztusban hosszasan tárgyalt Aszaddal Damaszkuszban. Az érintett témákról a Fars iráni hírügynökség tájékoztatott először kedden.

A fenti esetben Damaszkusz a Hezbollah libanoni síita szervezetet is fel fogja szólítani, hogy olyan intenzív rakétatámadást zúdítson Izraelre, amilyet az izraeli hírszerzés elképzelni sem tud – árulta el Aszad. Mindez három órán belül lezajlik, de a következő három órában Irán megtámadja a Perzsa-öbölben állomásozó amerikai hadihajókat, valamint az amerikai és európai érdekeltségeket – tette hozzá.

A török külügyminisztérium szóvivője, Selcuk Ünal cáfolta a médiaértesüléseket, amelyek szerinte köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. Ünal elmondta, hogy Davutoglu és Aszad nem találkozott mostanában, a tisztségviselők pedig nem tárgyaltak hasonló témákról az augusztusi találkozón.