Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tűzszerész hősökre emlékeztek

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: a szerző felvételei |  2021. szeptember 28. 14:52

Azon tűzszerészek emléke előtt tisztelgett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred állománya szeptember 28-án, kedden, Budapesten, akik szolgálatteljesítés közben életüket áldozták az országért és az emberek biztonságáért. A megemlékezés részeként elismerések átadásával mondtak köszönetet az alakulat példásan szolgáló katonáinak.

Hagyományosan a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) díszudvarán kezdődött a megemlékezés, amelyet minden évben az első tűzszerész- és aknakutató egység megalakulásának napján – a tűzszerészek fegyvernemi napján –, szeptember 28-án rendeznek meg. Ezen a napon emlékeznek meg azokról a tűzszerészekről is, akik munkájuk során életüket áldozták Magyarországért és az emberek biztonságáért.

_SNJ5950

A keddi megemlékezésen dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának közös köszöntőlevelét Szilágyi Zsolt Lajos ezredes, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka olvasta fel. Mint elhangzott, a tűzszerészek történetének kezdete a második világháború befejezéséhez kötődik, hiszen Magyarország újraindításához nélkülözhetetlen volt az ország háborús örökségektől való megtisztítása. „Hiába telt el majdnem nyolc évtized a tűzszerész szakma életre hívása, 1945. szeptember 28., az első magyar aknakutató egység megalakulása óta, a világháború maradványai azóta is folyamatos feladatot jelentenek a tűzszerészek számára” – áll a levélben.

Amint arra a honvédelmi tárcavezető és a Magyar Honvédség parancsnoka rámutatott: napjainkban sem telik el úgy nap, hogy ne találnának hazánk szárazföldi és vízi területein fel nem robbant háborús robbanóeszközöket. „Önök napi rendszerességgel, fáradhatatlanul járják az országot, munkájukat amikor csak lehet, feltűnés nélkül, csendben végzik” – olvasta fel Szilágyi ezredes, hozzátéve, hogy minden robbanóeszközt ugyanolyan alapossággal kezelnek, igyekezve, hogy minden esetet megjegyezzenek, tanuljanak. „Elismerés illeti önöket azért az áldozatkész tevékenységért, aminek köszönhetően a tűzszerészek eddigi működésük során, mintegy 100 ezer hektárnyi területet mentesítettek, mintegy 20 millió aknát, bombát és tüzérségi lőszert semmisítettek meg, 30 ezer tonna egyéb más lőszer és robbanóanyag mellett” – olvasható a levélben, amelyben Benkő Tibor és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy köszönetét és elismerését fejezte ki a tűzszerészek eredményes és magas színvonalon végzett, önfeláldozó munkájáért.

_SNJ5999

Gelencsér Ferenc alpolgármester beszédében rávilágított arra, hogy a tűzszerészek olyan hivatást választottak, ahol egyáltalán nem lehet hibázni, éppen ezért őszinte háláját fejezte ki a bátorságukért és odaadó szolgálatukért.

A rendezvényen – amelyen mások mellett jelen volt Mudra József ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka is - elismerések átadásával mondtak köszönetet az ezredben szolgáló, kiváló és példás teljesítményt nyújtó katonáknak. Váradiné Naszályi Márta, a főváros I. kerületi polgármestere - amellett, hogy köszönetet mondott a tűzszerész katonáknak áldozatkész szolgálatukért - első alkalommal adta át a Budavári Szent Borbála díjat, amelyet eddig végzett tűzszerész tevékenysége elismeréseként Lakatos Sándor zászlós vehetett át.

_SNJ6108

A HM HIM díszudvarán tartott megemlékezés koszorúzással folytatódott, majd a rendezvény zárásaként az ezred katonái és a meghívott vendégek a Logodi utcában álló tűzszerész-emlékműnél is lerótták tiszteletüket.