Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A zord idő sem ad felmentést a kiképzés alól

Szöveg: Csehiné Sárkány Beáta szkv.<br /> |  2010. január 26. 15:01

Bár még csak január van, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 1. lövészzászlóalja már az őszi NATO CREVAL ellenőrzésre készül, ahol egy nemzetközi bizottság előtt kell számot adnia majd arról, hogy a szövetségnek felajánlott erő képes-e ellátni a szabályzókban meghatározott feladatait.

Jelenleg az állomány téli körülmények között hajt végre különböző kiképzési feladatokat. Két hetes kiképzési blokkokban váltják egymást a lövészszázadok és a harci-támogató üteg. Amíg az állomány egyik része a gyakorlótéren van, a többi katona elméleti oktatáson vesz részt és szolgálati blokkot ad. A most folyó foglalkozások célja az újoncok tudásának elmélyítése és a régebben szolgálatot teljesítő katonák tudásának felfrissítése. A lövészek gyakorolják a védelmi szakasztámpont elfoglalását és berendezését, valamint a védelmi harc megvívását téli körülmények között. A tervekben szerepelnek harcászati alaki foglalkozások is, amely során különböző harc- és harc előtti alakzatokat vesznek fel járművekkel vagy gyalogosan.

A járőrözési és menettel kapcsolatos feladatok keretében híd, veszélyes terepszakasz, erdő és nyílt terepszakasz leküzdése is szerepel a kiképzésben. A kiképzési blokkokban helyet kapott a híradó felkészítés is, amely kapcsán a zászlóaljnál rendszeresített új és régi híradóeszközök kezelésének elsajátítását gyakorolja az állomány. Közben természetesen a zászlóalj harckiszolgáló-támogató alegységei is gyakorolnak, akik „élesnek" számító tábori körülmények között biztosítják a kiképzés zavartalanságát és feldolgozva a szakharcászati témaköreiket. 

Az 1. lövészzászlóalj még jó ideig a gyakorlótéren fog tevékenykedni annak érdekében, hogy a legteljesebb felkészültségre tegyen szert. A nyári időszak pár hetes szabadságolási időszakától eltekintve egészen októberig folyik majd a felkészülés. Februárban a toronylövészek intenzív felkészítésére fogják helyezni a hangsúlyt, ahol a dandár valamennyi toronylövészének szakalapkiképzése is a zászlóalj feladata lesz.