Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aktív munka a tartományi rendőrfőnökségen

Szöveg: Palotás Levente hdgy. |  2009. november 15. 9:54

Fontos eseményekre került sor Baghlan tartományban a rendőrség központi főhadiszállásán az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) részvételével.A tanácskozás végén fény derült az amerikai kiképzők jelenlétének okára is, akik egy 5 napos felkészítést tartottak az afgán törzstiszteknek.

A tartományi rendőrfőnökség az első számú helyszín a Baghlanban működő valamennyi biztonsági erő – az Afgán Nemzeti Rendőrség, az Afgán Nemzeti Hadsereg, a helyi Nemzetbiztonsági Szolgálat és az MH PRT – tevékenységének összehangolására.

Először a rendőrfőnökségen található Műveleti Koordinációs Központban (OCC-P) tartották meg a szokásos heti tájékoztató ülést, amelyen részt vett Haji Akbar Barakzai, kormányzó, a fentebb felsorolt szervezetek vezetői és az MH PRT részéről Szabó László ezredes, parancsnok és a magyar kontingens összekötő tisztjei, illetve különleges vendégként egy amerikai kiképző csoport képviselői.

1595893518
 

Az értekezleten először beszámolót tartottak a biztonsági szervek vezetői, valamint a különböző szakterületek (logisztika, személyügy, híradás stb.) képviselői a heti eseményekről és az aktuális helyzetről.

A tanácskozás végén fény derült az amerikai kiképzők jelenlétének okára is, akik egy 5 napos felkészítést tartottak az afgán törzstiszteknek a NATO katonai munkarendjéről, az információ közlés módszereiről és a térképen történő jelentések módjáról. A megbeszélés után a tartományi kormányzó mondott köszönetet a tanfolyam lebonyolításáért és ajándékként a hagyományos afgán ünnepi kaftánt adta át a kiképző csoport képviselőinek.

A következő napirendi pont egy zártkörű biztonsági tárgyalás volt, amelyen már csak a kormányzó, a tartományi biztonsági erők szűk vezérkara és Szabó ezredes vett részt. Ezt követően rövid sajtótájékoztatót tartott a kormányzó, amelyen az újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, hogy Baghlan tartomány biztonsági helyzete javult, de továbbra is vannak a központi hatalommal szembenálló kisebb fegyveres csoportok, így a hagyományos értelemben vett békéről és biztonságról még nem beszélhetünk. A lázadók elleni harc mellett pedig a másik legfontosabb feladat a korrupció elleni hatékonyabb fellépés.

1595893518

Fotó: Kovács Gabriella alezredes