Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Algéria tiltakozik

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. január 12. 8:49

Algéria hétfőn közölte, hogy indokolatlannak és megkülönböztetőnek tartja az állampolgáraival szemben alkalmazott pótlólagos, szigorított amerikai reptéri biztonsági intézkedéseket. Az Egyesült Államok extra biztonsági ellenőrzésről határozott egy tucatnyi ország, így Algéria, Irán, Kuba, Szíria és Szudán állampolgáraival szemben.

A lépésről azt követően határoztak, hogy egy nigériai férfi tavaly karácsonykor amerikai utasszállító gépet próbált meg felrobbantani nadrágjába rejtett robbanószerkezettel.

Murad Medelci algériai külügyminiszter hétfőn bekérette hivatalába David D. Pearce-t, az Egyesült Államok algíri nagykövetét, hogy átadja kormánya heves tiltakozását. Az APS állami hírügynökség által nyilvánosságra hozott közlemény szerint Algéria nem kellően megválasztottnak, méltánytalannak és megkülönböztetőnek tartja az amerikai lépést.

Algéria 17 éve küzd az iszlamista felkelőkkel és szorosan együttműködik Washingtonnal a terrorizmus elleni politikában. Biztonsági erői hadat viselnek a fővárostól, Algírtól keletre a hegyekben harcoló, az al-Kaida nemzetközi terrorista szervezethez csatlakozott felkelőkkel. Ezek a lázadók kilátásba helyezték, hogy egész Észak-Afrikára kiterjesztik pokolgépes merényleteiket, támadásaikat és az emberrablásokat.