Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Óvatosságra int a szenátor

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. január 12. 9:13

Egy befolyásos amerikai szenátor szerint nagyobb óvatossággal kell eljárni, amikor döntést hoznak a guantánamói börtöntáborban fogva tartott rabok szabadon engedéséről. A CBS televíziónak adott nyilatkozatában Dianne Feinstein rámutatott, hogy a Jemenbe visszaküldött foglyok közül legalább 24-28 biztosan visszatért társaihoz.

Dianne Feinstein, a szenátus hírszerzési bizottságának demokrata párti elnöke felszólította az Obama-kormányzatot, hogy ne helyezzen több foglyot szabadlábra, mivel a korábban elengedettek közül már így is több tucatnyian csatlakoztak ismét terroristákhoz.

“Nem gondolom, hogy a guantánamói börtönben szerzett tapasztalatok a társadalomba való visszailleszkedés felé vezetnek" – mondta a szenátor, hozzátéve, hogy a szabadon engedett foglyok közül sokan visszatérnek a küzdelemhez. Nem az érdekli őket, hogy mi történik Pakisztánban, Afganisztánban és Irakban, hanem az Egyesült Államokat akarják megtámadni.

A Pentagon a múlt héten elismerte, hogy a szabadon engedett foglyok közül mind többen csatlakoznak szélsőséges csoportokhoz. Barack Obama elnök bejelentette, hogy nem küldenek vissza többé Jemenbe senkit. A guantánamói táborban még 198 rabot őriznek, közülük 91 Jemenből származik.

Előzőleg egyes törvényhozók nyomást gyakoroltak Obama elnökre a szállítás felfüggesztése érdekében, miután kiderült, hogy az arab országban képezte ki az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat azt a nigériai férfit, aki karácsonykor megpróbált felrobbantani egy Detroitba tartó amerikai repülőgépet.

Éppen nyolc évvel ezelőtt, 2002. január 11-én szállt le az első fogolycsoportot szállító repülőgép Guantánamón. Érkezésükkel egy másodosztályú katonai támaszpont a világ legvédettebb és legvitatottabb börtönlétesítményévé vált. Obama tavaly januárban egyik első elnöki intézkedéseként elrendelte a fogolytábor bezárását egyéves határidővel, de már ősszel kiderült, hogy nem tudja teljesíteni ezt a vállalást, ugyanis a foglyok elhelyezésére nagyon lassan találnak megoldásokat.