Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lemondott a főparancsnok

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. január 12. 9:25

Távozott a hadsereg főparancsnoki tisztségéről, és tisztként nyugalmazását kérte a szudáni államfő, hogy a választási törvényeknek eleget téve indulhasson újraválasztásáért. Omar Haszan Ahmed el-Besir elnök hétfőn adta ki a távozásáról szóló rendeletet, de utódját még nem nevezte meg.

A SUNA állami hírügynökséghez eljuttatott közleményében az államfő azzal indokolta döntését, hogy eleget tesz a politikai pártokról szóló, 2007 februárjában hatályba lépett törvény előírásainak, amelyek értelmében párttagok nem teljesíthetnek szolgálatot a hadseregben, nem dolgozhatnak bíróként vagy diplomataként.

Az 1989 júniusában államcsínnyel hatalomra jutott Besir pártja, a Nemzeti Kongresszus Párt színeiben indul az áprilisi elnökválasztáson. Az államfőjelöltek hivatalos bejegyzésének folyamata kedden kezdődik meg, és Besir jelöltségét már kedden regisztrálja a választási bizottság.

A szudáni kormány és az ország déli részét uraló lázadók szervezete, a Szudáni Népi Felszabadítási Hadsereg 2005 januárjában Nairobiban írta alá az átfogó békemegállapodást, amellyel véget vetettek Afrika leghosszabb, 1983 óta tartó, mintegy kétmillió ember halálát okozó polgárháborújának. A megállapodás nem vonatkozik az ország nyugati felében, a három szövetségi állam alkotta Dárfúrban 2003 óta zajló konfliktusra.

A megállapodás alapján idén áprilisban általános – elnök-, parlamenti és tartományi – választásokat tartanak, 2011 januárjában pedig népszavazáson döntenek Dél-Szudán elszakadásának kérdéséről.

Több mint hetven politikai párt készül részt venni az áprilisi választásokon, amely 1986 óta az első több párti voksolás lesz.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze 2008 júliusában vádat emelt a szudáni államfő ellen. Az ICC bírái elé terjesztett vádindítványban Luis Moreno-Ocampo népirtással, emberiesség elleni bűncselekményekkel és háborús bűnökkel vádolta Omar Haszan el-Besirt, kérve annak letartóztatását. A vádindítvány szerint a szudáni elnök irányítja a színfalak mögül a dárfúri afrikai törzsek kiirtására gyilkosságokkal, módszeres és tömeges nemi erőszakkal és deportálásokkal tett kísérleteket.

Ez volt az első eset, hogy az ICC hivatalban lévő államfő ellen emelt vádat.