Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elismerés az OMLT katonáinak

Szöveg: Palotás Levente |  2010. január 12. 9:40

Végéhez közeledik a magyar vezetésű magyar-amerikai Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport (OMLT) második váltásának szolgálatteljesítése Afganisztánban. Õk a mentorai az északi régióban állomásozó 209. afgán hadtest 2. dandár 3. zászlóalj katonáinak Baghlanban. Most munkájuk elismeréseként ünnepi sorokozón vehették át a NATO-medált.

Ez az érdemérem tiszteletadás a nemzetközi katonai szervezet részéről minden olyan katona számára, akik részt vesz a NATO misszióiban a világ bármely pontján.

Az ünnepségen Szabó László ezredes, az MH PRT parancsnoka és egyben az Afganisztánban szolgáló magyar katonák nemzeti rangidőse, Sári Szabolcs alezredes, az OMLT parancsnoka, és Leslie Jeffry őrnagy az OMLT parancsnok helyettese is méltatta egy-egy rövid beszédben a katonák tevékenységét és megköszönte eddigi kiváló teljesítményüket.

Az OMLT parancsnokának és parancsnok helyettesének Szabó ezredes tűzte fel a NATO medált, akik ez után vele együtt folytatták az érdemérmek átadását. Nyolc katona, Virág Zoltán őrnagy, Balogh József zászlós, Pankotai Péter főtörzsőrmester, Sznapka Mátyás főtörzsőrmester, Hajas Sándor főtörzsőrmester, Dudás Péter főtörzsőrmester, Nagy Kornél főtörzsőrmester, Murvai András törzsőrmester számára már ismerős volt ez a helyzet. Az MH PRT 2-ben együtt szolgáltak Szabó László ezredessel, és akkor is tőle kapták az elismerő szavakat és az érdemérmet.

Az ünnepség után állófogadáson vehettek részt a kitüntetett katonák, amelyen baráti beszélgetéseken idézték fel az eddig eltelt hónapok történéseit és közös élményeiket. Ez nem csak egy elismerés volt a katonáknak, hanem egyben jelzés is, hogy a hét hónapos szolgálat a végéhez közeledik, mikor is búcsút inthetnek afgán és amerikai kollégáiknak, majd hazatérhetnek szeretteikhez.

 

Fotó: Fider Zsolt