Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai dróntámadás Pakisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 19. 15:59

Két rakétát lőtt ki Pakisztán Afganisztánnal határos törzsi térségében feltételezett kormányellenes lázadókra szombaton egy pilóta nélküli amerikai repülőgép, megölve legkevesebb három fegyverest – közölték pakisztáni hírszerzési források. Núr Mohammad, a helyi kormány illetékese viszont legkevesebb 13 halálos áldozatról tett említést.

A rakéták egy házba csapódtak be Észak-Vazirisztán Szohel településén, mintegy 25 kilométerre keletre a körzet legnagyobb városától, Mirámsáhtól, amelyet a tálibok és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet fészkének tartanak.

Egy hírszerzési illetékes szerint három halálos áldozatot találtak a romok között, de ez a szám növekedhet. Egy másik, szintén neve elhallgatásához ragaszkodó hírszerzési forrás megerősítette a hírt.

Ugyancsak az északnyugati országrészben, Dera-Iszmáilhán városban szombaton egy út mentén elhelyezett pokolgép megölt egy polgári személyt, és megsebesített további nyolc embert, köztük egy rendőrt, akinek korábban fontos szerepe volt lázadók kézre kerítésében.

Az Egyesült Államok gyakran vet be pilóta nélküli repülőgépeket a tálibok és az al-Kaida terroristái ellen Pakisztánban, különösen a kormány ellenőrzése alól kicsúszott törzsi területeken, ahol sok felkelő talált menedéket. Pakisztán hivatalosan tiltakozik ugyan a rakétacsapások ellen, amelyeket szuverenitása megsértésének minősít, de az iszlámábádi kormány feltételezhetően segítséget nyújtott legalább néhány ilyen amerikai rakétatámadáshoz.