Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ellentmondásos jelentések a biztonsági helyzetről

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 19. 16:03

Nyomasztó képet festett az afganisztáni biztonsági helyzetről az ENSZ-főtitkár szombaton közzétett jelentése, amely szerint ugrásszerűen emelkedett az út mentén elhelyezett pokolgépekkel végrehajtott robbantások száma, és nagymértékű növekedés következett be az afgán tisztviselők elleni merényletek számában is.

A Ban Ki Mun által az ENSZ Biztonsági Tanácsához benyújtott jelentés megállapítja, hogy Afganisztán általános biztonsági helyzete nem javult az ENSZ-főtitkár legutóbbi, márciusi jelentése óta.

A jelentés megállapításai ellentmondani látszanak az amerikai védelmi minisztérium elmúlt heti állításainak, melyek szerint Afganisztánban lassú, de állandó javulás mutatkozik a biztonsági helyzetben.

Az út menti pokolgépes robbantások 2010 első négy hónapjában 94 százalékkal múlták felül az elmúlt év hasonló időszakában regisztrált adatot, az afgán tisztviselők ellen elkövetett merényletek számában pedig 45 százalékos növekedés következett be, főként a pastuk lakta déli országrészben, ahová idén a háború súlypontja áthelyeződött. Hetente átlagban három öngyilkos merényletet követnek el, felüket délen. Növekedés történt a komplex támadásokban is – öngyilkos merényletek kézifegyveres akciókkal kombinálva -, amely a tálibok és az al-Kaida terrorszervezet kapcsolatára utal.

A jelentés mindazonáltal bátorító jelekre is rámutat, köztük arra a kormánytervre, hogy gazdasági ösztönzőkkel igyekeznének rávenni a lázadókat a fegyverletételre.

1595903442
Mindazonáltal megállapítja: az előző évhez képest jelentős mértékben nőtt a biztonsági incidensek száma, nagyrészt azért, mert a nyugati szövetségesek több akciót indítottak délen.

Josef Blotz dandártábornok, a NATO vezette afganisztáni biztonsági erő (ISAF) szóvivője szombati kabuli sajtóértekezletén ezzel szemben azt mondta, hogy folyamatos haladás történik a biztonsági helyzet javulásában. Az elmúlt három hónap adatait a múlt év hasonló időszakával összevetve rámutatott, hogy 7,8 százalékkal csökkent az olyan összecsapások száma, amelyekbe polgári személyek is belekeveredtek, és 44,4 százalékkal kevesebb koalíciós katonát öltek vagy sebesítettek meg. Ugyanebben az időszakban 36 százalékkal visszaesett a lázadók által okozott polgári veszteségek száma.

Robert Gates amerikai védelmi miniszter szerdán a fokozódó erőszak ellenére kitartott amellett, hogy haladás történt a biztonsági helyzetben.

„Azt gondolom, hogy fokozatosan visszaszerezzük a kezdeményezést" – mondta Gates egy szenátusi bizottság előtt Washingtonban.