Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai–Magyar Katonaorvosi Konferencia

Szöveg: Zilahy Tamás |  2011. szeptember 12. 16:23

Szeptember 11–15. között 19. alkalommal rendezik meg az Amerikai–Magyar Katonaorvosi Konferenciát. A rendezvényt, amelyet a budapesti Stefánia-palotában tartanak, szeptember 12-én reggel Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese nyitotta meg. A tábornok mintegy 35 amerikai és 20 magyar katonaorvost üdvözölt az amerikai, majd a magyar Himnusz elhangzása után.

1595924428
Megnyitójában Orosz Zoltán altábornagy örömmel közölte: jó érzéssel tölti el, hogy a sok új arc mellett ismerősöket is köszönthet. Beszédében utal arra, hogy a katonaorvosok és egészségügyiek legfontosabb célja a világon mindenhol a csapatok támogatása, éppen ezért többnemzeti feladattá kell válnia együttműködésüknek. Kijelentette: látja, hogy a konferencia programja felöleli az orvostudomány minden területét a megelőzéstől a hadszíntéri pszichológiai ellátásig. A tábornok utalt a jelenlegi anyagi nehézségekre, ám megerősítette, ennek ellenére a magyar katona-egészségügy prioritást élvez. Nem is lehet másképp, hiszen a magyar katonaorvosok, egészségügyiek nemzetközi tekintélynek örvendenek, s nem véletlenül működik hazánkban a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ. Befejezésül a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese jó munkát, hasznos tapasztalatcserét és eredményes szakmai tanácskozást kívánt a szakembereknek.

Az angol munkanyelvű konferencián az első előadást dr. Lengyel Attila orvos ezredes, a Honvéd Vezérkar egészségügyi csoportfőnök-helyettese tartotta, amerikai részről pedig Paula Underwood ezredes, az Amerikai Haderő Európai Regionális Egészségügyi Parancsnokság (ERMC) parancsnokhelyettese tartott nyitó előadást.

Az 1992 óta évenként megrendezett katona-egészségügyi konferencia a hadműveleti területek egészségügyi biztosításán túl a hátországban zajló tevékenységeket is átöleli. A tudományos fórum a gyakorlati tapasztalatok átadása mellett lehetőséget teremt a szakmai együttműködés további erősítésére, a kooperáció újabb területeinek feltárására. A műveleti területeken szerzett tapasztalatok átadása a multinacionális környezetben végrehajtásra kerülő hatékony és sikeres katonaorvosi tevékenység záloga. Ez azért is fontos feladat, mert a hadszíntereken nemcsak a szélsőséges éghajlati és terepviszonyokkal, közegészségügyi és járványügyi körülményekkel, hanem az ellenséges erők változó harci taktikájával is meg kell küzdeni. Más-más műveleti környezetben eltérőek a sérülések is, ezek megelőzése, kivédése, illetve hatékony ellátása a parancsnokoktól és a katona-egészségügyiektől is új megközelítést kíván.

A nemzetközi szakmai tanácskozás jelentőségét mutatja, hogy nemcsak az Európában állomásozó amerikai haderő katonaorvosai, hanem az Egyesült Államok honi egészségügyi központjai is akkreditált továbbképzésnek minősítették ezt a konferenciát, ezért a tengeren túlról is érkeztek előadók.

Az ötnapos konferencia résztvevő hétfő délután ellátogattak a Parlamentbe.

1595924428

 Fotó: Tóth László