Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ámokfutás egy texasi bázison: legalább 11 halott

Szöveg: honvedelem.hu |  2009. november 6. 5:44

Legalább tizenegyen meghaltak és tucatnyian megsebesültek csütörtökön egy texasi katonai bázison történt lövöldözésben. Fort Hood többek között arról híres, hogy itt kezelik a harctérről visszatért katonák stresszbetegségét. A támadó a hírek szerint egy pszichiáterként dolgozó őrnagy volt, de az még egyelőre nem tiszta, voltak-e segítői.

A Pentagon közlése szerint az incidens helyi idő szerint kora délután történt: a halottak száma legalább 11, egyes jelentések szerint a sebesültek is minimum 20-an vannak. A Texas középső részén, Austin és Waco között félúton található katonai központot lezárták. Ez a világ egyik leghatalmasabb katonai létesítménye. Az esetről értesítették Barack Obama elnököt, aki figyelemmel kíséri a helyzetet, és tragédiának nevezte a történteket.

Megfigyelők szerint az incidens esetleg kapcsolatban van az ismételt háborús bevetések okozta stresszel, az azonban bizonyosnak tűnik, hogy a lövöldöző, Malik Nadal Hasan őrnagy nem ápoltként, hanem pszichiáterként dolgozott a bázison. A támadót lelőtték, legalább egy további személyt őrizetbe vettek.

Az Afganisztánban és Irakban is harcoló amerikai hadseregben minden korábbinál több öngyilkosság történik, és egyéb jelek is utalnak a túlterhelt katonák feszült állapotára.

CímkékAfganisztán