Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Apa és fia közös repülése egy F-16-oson

Szöveg: JETfly Magazin |  2009. április 16. 11:15

James Steel főhadnagy számára valószínűleg örökre emlékezetes marad az a nap, amikor először emelkedhetett a magasba édesapjával. A 63. vadászrepülő szászad pilótája öt társával egyetemben a napokban fejezte be a kiképzést, az ünnepélyes avatóceremónián pedig édesapja, Robert Steel dandártábornok is beszédet mondott.

A köszöntő azonban már csak hab volt a tortán, a valódi izgalmat a közös repülés jelentette két nappal korábban, amikor együtt emelkedhettek a levegőbe egy F-16 Fighting Falcon vadászgéppel.

A dandártábornok természetesen meghatódva beszélt erről a különös eseményről, hiszen nem minden pilóta élhet meg ilyen pillanatot, amikor a fiával együtt repülhet egy harci gépen.

Utoljára 2007 júniusában emelkedett a magasba, elmondása szerint, olyan mintha tegnap lett volna. Felesége szintén a helyszínen kísérte figyelemmel a jeles eseményt, kamerával rögzített minden fontos mozzanatot. A házaspárnak a főhadnagyon kívül további öt gyermeke van, akik közül négy szintén a légierőt fogja szolgálni.

A dandártábornok szerint sokminden megváltozott a kiképzés terén az 1980-as évek óta, amikor még ő volt főhadnagyi rangban. Kihangsúlyozta, hogy meglátása szerint a pilóták régebben sokkal felelősségteljesebben végezték munkájukat, a fiatalabb nemzedéken már kevésbé érzi ezt. Ugyanakkor aviatikai szempontból is jelentős előrehaladások tapasztalhatóak, hiszen ő még F-4-esben kezdte pályafutását, a jövőt pedig az F-15 és F-16 vadászgépek jelentették.

Fia már egy F-16-osban gyakorolhat, amit viszont már az F-22 és az F-35 megjelenése szorít a háttérbe.

Steel főhadnagy szintén csodálatos élménnyel gazdagodott a közös repülés kapcsán. Elmondása szerint édesapja munkáját és személyét nagy tisztelet övezi, ezért igyekszik minden elvárásnak megfelelni, és a nyomdokaiba lépni.