Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Áprilisban kezdődik a PAK FA igazi tesztsorozata

Szöveg: JETfly |  2010. március 2. 10:07

A Szuhoj cégtől származó információk szerint 2010 áprilisában kezdődik meg a Front Légierő Perspektivikus Repülő-komplexuma (PAK FA) számára az igazi tesztsorozat. A repülésekre – mint arról korábban már beszámoltunk – a Moszkva mellett található Zsukovszkij repülőtéren működő, Gromovról elnevezett repülő-kutató intézetben kerül sor.

Jelenleg, a Komszomolszk-na-Amureban található repülőgépgyárban (KnAAPO) három prototípus található, amelyek 2010 január-február hónapokban három repülést hajtottak végre. A típus első repülésére 2010. január 29-én került sor. A három prototípus közül egy fog a közeljövőben átrepülni Zsukovszkijba, ahol a földi tesztek valamint kísérleti repülések még több évig tartanak.

A repülési tesztekről, a végrehajtandó feladatokról nem nyilatkoztak egyelőre bővebben sem cég, sem a légierő képviselői.

Alekszandr Zelin, az orosz légierő főparancsnoka korábban azt mondta, hogy a PAK FA program első eredményei legkorábban 2013-ban állnak majd rendelkezésre, és ezek után várhatóan 2015-ben kezdődhet meg a sorozatgyártás. 2010. január végén Oroszország miniszterelnöke, Vlagyimir Putyin a sajtó képviselőinek még arról beszélt, hogy az első újgenerációs vadászrepülőgépek már 2013-ban a légierő állományába kerülhetnek, amelyeken a típusra kerülő repülőgép-vezetők képzését fogják végrehajtani.