Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Indiai katonák ártatlan gyerekekre lőttek

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2010. március 2. 9:42

Indiai katonák súlyosan megsebesítettek két gyereket Kasmír pakisztáni és indiai részét elválasztó fegyverszüneti vonalnál – közölték kedden pakisztáni illetékesek. Hangsúlyozták, hogy a gyerekekre indokolatlanul lőttek rá indiai katonák a pakisztáni ellenőrzés alatt álló Battal körzetben.

Egy ártatlan fiú és egy kislány súlyosan megsebesült, amikor az indiai katonák nem provokált tüzet nyitottak a határvonalon át – mondta egy katonatiszt.

Részletek említése nélkül hozzátette azt, hogy a pakisztáni katonák „hatékony választ adtak" a támadásra.

Az incidens hétfő este történt, négy nappal az után, hogy Pakisztán és India felújította a 2008-as mumbai terrortámadás óta szünetelő béketárgyalásokat.

A többségében hindu India és a muzulmán Pakisztán állami függetlenségük elnyerése óta három háborút vívott egymással, ezek közül kettő Kasmír hovatartozása miatt robbant ki. A két fél között korábban állandóak voltak a kasmíri elválasztó vonalon átcsapó fegyveres támadások, de 2003-ban a két ország tűzszünetet kötött egymással, és egy évvel később beindították a békefolyamatot. Ez utóbbit azonban a 2008-as mumbai merényleteket követően Újdelhi lelassította. India szerint a pakisztáni Laskar-i-Taiba fegyveres csoport követte el a támadásokat, amelyekben 179 ember vesztette életét.