Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kitagadta kémkedő fiát a Hamász-vezető

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2010. március 2. 9:09

A Hamász iszlamista szervezet egyik vezetője és alapítója nyilvánosan kitagadta hétfőn saját fiát, aki beismerte, hogy az izraeli belbiztonsági szolgálatnak dolgozott. A Hamász internetes oldalain tette közzé az izraeli börtönben sínylődő Haszan Juszuf sejk levelét, amelyet kicsempésztek a cellájából.

Haszan Juszuf levelében közli, hogy családja „teljesen kiközösítette" fiát, Moszab Juszufot. Az apa sajnálkozik a történtek miatt, de közli, hogy nem volt más választás, mivel fia „megtagadta Istent és együttműködött az ellenséggel".

A kitagadás azzal jár, hogy Moszab Juszuf örökség nélkül marad, családja ezentúl sosem beszélhet vele vagy róla, úgy tesz, mintha sosem létezett volna.

Moszab Juszuf

a minap ismerte el a Háárec című izraeli napilapnak adott interjúban, hogy egy évtizeden át kémkedett Izraelnek, mielőtt 2007-ben Kaliforniába menekült. A 32 éves férfi a Sin Bét informátora volt „Zöld Herceg" fedőnéven. Az erről az időszakról szóló, A Hamász fia című visszaemlékezése kedden jelenik meg az Egyesült Államokban.

A palesztin férfi egykori tartótisztje azt mondta, hogy Moszab Juszuf volt az egyik leghatékonyabb ügynöke a Sin Bétnek: több tucatnyi öngyilkos merényletet akadályozott meg, és terroristasejtek leleplezésében működött közre. Szerepe volt a jelenleg legnépszerűbb palesztin vezető, Marván Bargúti kézre kerítésében. Mivel a Hamász egyik vezetőjének és alapítójának a fia volt, mindenki bízott benne, és a palesztin vezetés legfelső köreibe volt bejárása.

Moszab Juszuf már tavaly megszégyenítette apját azzal a bejelentésével, hogy áttér keresztény hitre.