Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átadták a Felsővezetői Tanfolyam új tantermét a Zrínyin

Szöveg: Kánya Andrea |  2010. március 11. 12:28

A Vezérkari Nap keretein belül adták át csütörtökön a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen a Felsővezetői Tanfolyam új, Bethlen Gáborról elnevezett tantermét. A felsővezetői tanfolyam célja, hogy magas szintű ismeretekkel, széles látókörrel és gyakorlattal rendelkező főtiszteket bocsásson ki, akik nemzeti és nemzetközi beosztások ellátására egyaránt alkalmasak.

A tanterem megnyitóján Dr. Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár, valamint Dr. Felházi Sándor Sándor mk. ezredes, a ZMNE KLHTK dékánja, Dr. Resperger István mk. ezredes, a Vezérkari Tanfolyam Parancsnoka és Hazuga Károly altábornagy, a HM Honvéd Vezérkar főnök helyettese elvágták, majd a tanteremben egyenként aláírták a nemzeti színű szalagot.

Az ünnepség ezután az egyetem dísztermében folytatódott, ahol Dr. Felházi Sándor mondott megnyitó beszédet: ebben felidézte Bethlen Gábor életrajzát és tetteit. Mint mondta: Bethlen korának legkiválóbb alakja volt. „Jellem, hit, erő, ügyesség, katonai tudományokban való jártasság tette őt korának ismert vezetőjévé. Hadserege mindössze harmincezer gyalogost és húszezer lovast számlált, de vezetésével fontos tényezője volt a nemzetközi politikának", mondta a dékán, akit Dr. Vadai Ágnes követett a pulpituson.

Az államtitkár azt mondta: a vezérkari képzés a Magyar Köztársaság legmagasabb szintű katonai tanfolyama. „A Vezérkari Tanfolyam mottója az Elsőbbség, a Felsőbbség, és a Kompetencia. Ezt alátámasztja az is, hogy a 255 vezérkari tisztből 33-an tábornokok lettek, 20-an doktori címet szereztek. 1993 óta 20 vezérkari tanfolyam hallgatói sajátították el az egyetem és a külső előadók által közvetített ismereteket", mondta Vadai Ágnes.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a felsővezetői tanfolyam célja az, hogy magas szintű ismeretekkel, széles látókörrel és gyakorlattal rendelkező főtiszteket bocsásson ki, akik alkalmasak nemzeti és nemzetközi törzsekben, parancsnokságokon, parancsnoki és törzstiszti beosztások ellátására. „Ennek értelmében Önök a tanfolyam ideje alatt megismerték, megismerik a politikai, a katonai, a rendészeti-rendvédelmi, katasztrófavédelmi vezetőket és a területek kérdéseit. Szélesítették és szélesítik, valamint egyben elmélyítik az itt elsajátított ismereteiket, elősegítve ezzel egy komplex világnézet kialakulását, amely elengedhetetlen a felsővezetés számára", tette hozzá az államtitkár.

1595898326
 

Vadai Ágnes kifejtette: a széleskörű katonai és egyéb szakismeretekre a vezérkarisoknak azért van szükségük, mivel a Magyar Honvédség több missziós területen, NATO és EU parancsnokságokon, nemzeti és nemzetközi törzsekben teljesít feladatot. „Emellett a Magyar Honvédség szerződéses és hivatásos állományának irányítása, vezetése kapcsán megszerzett ismereteiket jó vezetőként kell alkalmazniuk", fogalmazott az államtitkár.

Vadai Ágnes beszéde után Bognár Géza nyá. ezredes, a VKT-16 osztályelsője adta át jelképesen a vezéri buzogányt a VTK-20-as osztályelsőnek, Csepregi László ezredesnek. Ezt követően Dr. Holló József altábornagy, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója Bethlen hadizászlót adományozott Dr. Resperger Istvánnak.

A főigazgató beszédében azt mondta: a vezérkari tanfolyam hallgatói nagy feladatok előtt álltak és állnak, mert a katonai elitnek kell reprezentálnia a magyar nemzetet, a magyar honvédséget. Holló József ezután a Bethlen zászló jellemzőiről és történelméről beszélt. Úgy fogalmazott: a magyar nemzeti jelképek sorában nagyon fontos helyet foglal el.

Az ünnepségen ezt követően Dr. Felházi Sándor az elmúlt öt év tíz legjobbjának Kossuth Emlékérmeket adott át, valamint Dr. Holló Józsefnek Kossuth Támogatói Emlékérmet adományozott.

Az ünnepség a MH Budapesti Helyőrségi Zenekar műsorával zárult, melyet állófogadás követett.

1595898326
1595898326