Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ausztrália már az F-35-ös rendszeresítését tervezgeti

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. november 3. 19:09

Az ausztrál kormány a napokban elkezdte az F-35 Lightning II beszerzésének előkészületeit – írja a Defence News. Információk szerint a közeljövőben egy ausztrál delegáció érkezik az Egyesült Államokba, ahol megtekintik az F-35-ös programot, az üzemet és a gyártósort. A látogatás alatt vélhetően aláírásra kerül majd az első gépek vásárlásáról szóló szerződés is.

Az ausztrál kormány a típusból közel 100 példány rendszeresítését tervezi. Ha minden a megfelelő ütemben alakul, akkor az első 14 gépről szóló szerződés már 2012-ben megszülethet, így az első két példányt már 2014-ben átadhatják, segítve a pilóták kiképzését. A gyártó ígérete szerint Ausztrália a 14. példányt 2017-ben veheti majd át.

Az F-35-ösök eladását a Pentagon felügyeli, nyilatkozata alapján az ausztrál gépek a hatodik, a nyolcadik és a kilencedik kisszériás programokból kerülnek majd átadásra (LRIP VI, VIII, IX). Tervek szerint a LRIP VI-ból kettő, a LRIP VIII-ból négy, míg a LRIP IX-ből nyolc gép lesz majd ausztrál felségjelű. Abban az esetben, ha a gyártó tartani tudja az ütemtervet, az ország légiereje már korábban kivonhatja kiöregedő F/A-18A/B Hornetjeit.

Az ausztrál kormány jelenlegi tervei szerint az A/B verziójú Horneteket, melyből 71 példány áll hadrendben, csak 2018-tól kezdik el kivonni. Érdekesség, hogy 2011 augusztusában az ország védelmi minisztériuma megbeszéléseket folytatott a Boeing vállalattal, mely szerint újabb 18-24 darab F/A-18F Super Hornetet vásárolnának. E tények ismeretében vélhetően az F-35-ös rendszerbeállítása csak később fog megkezdődni. Arról azonban, hogy az újabb Super Hornet beszerzés mikor valósulhat meg, egyelőre nincs információ.