Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az afgán hatóságok júliusban kezdik átvenni az ellenőrzést

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 23. 5:42

Hamid Karzai afgán elnök kedden Kabulban bejelentette, hogy az ország hatóságai júliusban elkezdik átvenni a NATO-tól az ellenőrzést hét terület – négy tartományi székhely és három teljes tartomány – fölött. A biztonsági felelősség átadásának teljes folyamata 2014 végéig húzódik el.

Karzai szavai szerint Afganisztán “átveszi a teljes biztonsági ellenőrzést Kabul (Szurobi körzet kivételével), Pandzsír és Bámiján tartomány, valamint Herát, Laskargáh, Mazari-Saríf és Mehtarlám tartományi székhelyek fölött". Herát a hasonló nevű nyugati tartomány központja, Mazari-Sarif az északi Balh tartományé, Laskargáh a déli Hilmendé, Mehtarlám a keleti Lagmáné.

Az afgán nép “nem akarja többé, hogy mások legyenek felelősek a biztonságáért" – mondta az államfő a nemzeti katonai akadémián méltóságok, rendőrök és katonák százai előtt mondott beszédében. Hangsúlyozta, hogy “nehéz feladat" vár az afgánokra a több mint harmincévi konfliktus sújtotta országban.

A 2001 végén amerikai támogatással hatalomra jutott Karzai és nyugati szövetségesei közötti bonyolult viszonyban újabb feszültségeket okozott az elmúlt hetekben, hogy kabuli vádak szerint a NATO-légicsapásoknak hetvennél több polgári áldozatuk volt.

“Az idei év fordulatot jelent a kormányzat kiépítésének és a béketeremtésnek a folyamatában – tette hozzá az elnök. – Ebben az évben további felelősségi területeket veszünk át." A NATO tavaly döntött úgy, hogy 2014 végéig az ország egész területén átadja a kormánynak a biztonsági feladatokat.

Dacára az atlanti szövetség offenzíváinak és annak, hogy Barack Obama amerikai elnök két év alatt 30 ezer fővel növelte az ázsiai országban szolgáló katonáinak számát, a hatalomból 2001-ben elűzött tálibok teret nyertek az utóbbi években.