Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az afgán lázadók pakisztáni menedéke jelenti a legnagyobb veszélyt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 30. 14:57

Az afgán lázadók pakisztáni menedéke jelenti most a legnagyobb veszélyt az Afganisztánban szolgálatot teljesítő NATO-erőkre – közölte a Pentagon október 28-án, pénteken.

Az elmúlt hónapokban 5 százalékkal volt kevesebb az ellenséges támadás Afganisztánban, mint az előző év azonos időszakában – áll a védelmi minisztériumnak a kongresszushoz intézett jelentésében. A látványos támadások azonban gyakoribbak voltak, főleg Afganisztán keleti felében, és az ellenség továbbra is rugalmas – olvasható a dokumentumban, amelyet fél évente el kell készítenie az amerikai védelmi minisztériumnak.

Az utóbbi hat hónap harci eredményei szilárd alapot teremtenek arra, hogy a külföldi erők átadják az ország feletti biztonsági ellenőrzést az afgán kormánynak és fegyveres erőknek, de a kabuli vezetéssel kapcsolatos állandósult problémák – a kiterjedt korrupció, a reformok késlekedése, a politikai viták – ezt akadályozzák – olvasható a jelentésben, amely összességében optimistább, mint a korábbi hasonló beszámolók.