Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A mester aranyat vár Londonban

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2011. október 30. 12:53

Ha egy sportoló valamilyen rangos versenyen komoly sikert ér el, akkor utólagos nyilatkozataiban sosem felejti el megemlíteni edzője vagy edzői nevét. Az októberi, Olaszországban rendezett vívó-világbajnokságon Imre Géza, a Budapesti Honvéd SE párbajtőrözője az egyéni hatodik helyezése, illetve a csapatban többek között klubtársával, Boczkó Gáborral együtt elért második helyezése miatt lehetett hálás mesterének, Dancsházy-Nagy Tamásnak.

1595926811
Azt hiszem, erre szokták azt mondani, hogy az egyik szemem sír, a másik meg nevet kezdi értékelését a fiatal kora ellenére szakmai körökben mindenhol elismert mester, aki egyben a vívószakosztály párbajtőr fegyvernemének vezetőedzője is.   Három versenyzőm utazott ki a világbajnokságra. Takács Emesét (képünkön jobbra) sajnos az egyéni küzdelmek során egy bokasérülés hátráltatta. Az olimpiai kvalifikáció szempontjából egyébként különösen a női párbajtőrcsapatnak lett volna fontos, hogy bejusson a legjobb nyolc közé, de sajnos csak a tizedik helyet sikerült elcsípni. Tegyük hozzá gyorsan, hogy a kilencedik helyért a kétszeres olimpiai bajnok és világbajnok orosz csapattal kellett vívniuk, és ott csak egy tussal kaptak ki.

Hogyan sikerült a vb másik két tanítványának, Boczkó Gábornak és Imre Gézának?

Gábornak (lenti képünkön éppen találatot ad ellenfelének) sajnos egyéniben nem ment jól a vívás, csak a harmincharmadik helyen végzett. Egészen egyszerűen nem tudta elkapni azt a versenynapot, ám ez ritkaság, és bízom benne, hogy az olimpiáig még hátralévő négy kvalifikációs versenyen a belé fektetett munka meg fogja hozni a gyümölcsét, és sikeresen kvalifikálja magát Londonba. Gézának (legalsó képünkön jobbra) viszont viszonylag jól sikerült az egyéni, a hatodik helyezésért kapott pontokkal eléggé nagyot lépett előre az ötkarikás játékok felé.

1595926812
Csapatban viszont egészen a döntőig menetelt a három honvédos vívóval felálló válogatott.

Somfai Péter, az előbb említett két versenyző, illetve az MTK-s Szényi Péter úgy mentek át a mezőnyön, mint kés a vajon. Csodálatos volt nekem ezt megélni, ennél jobban előre eltervezni sem lehetett volna a történteket. Aztán a döntőben megint azzal a francia csapattal kerültünk össze, amely ellen az utóbbi időben nem ment a vívás. Most is csak megszorítani tudtuk őket. Mindenesetre a közeljövő fontos feladata, hogy mentálisan elhitessük a versenyzőinkkel: meg tudjuk verni őket is.

Hogyan lehetne őket hosszú idő után ismét legyőzni?

Mint említettem, ez jórészt mentális kérdés már. Ugyanis voltak olyan versenyek, amikor a franciák a második vagy a harmadik csapatukkal szerepeltek, és tőlük is kikaptunk. Egyértelmű azért, hogy ennyivel nem jobbak nálunk, de az tény: technikailag is fel kell készülni ellenük. Az ő alapstílusuk a megszokottnál nagyobb távolságon alapul, és ezt a magyar stílus összességében nehezebben tudja kezelni. Ráadásul most már ugye túlságosan is nagy hévvel megyünk a pástra, mert mindenáron le akarjuk győzni őket, és mindig ez lesz a vesztünk.

1595926812
A kívülálló hogyan képzelje el mestert és tanítványát vívóedzés közben?

Attól függ, kiről van szó. Meglátásom szerint az elvégzendő edzésmunka tekintetében nem lehet sablonokban gondolkodni. Egy idősebb versenyzőnek már nem kell annyit vívnia, mint egy fiatalabbnak, náluk inkább a formába hozásra kell helyezni a hangsúlyt. A fiatalabbaknak meg természetesen el kell hordaniuk a hegyet egyszer jobbról balra, aztán balról jobbra, hogy megszerezzék a jó eredmények eléréséhez szükséges tapasztalatot. Mint minden küzdősportban, persze itt is az edzőtábor a lényeg. Szerintem Tata minden szobájában laktunk már, ismerjük kívülről a heti menüt… egyszóval nagyon sokat kell dolgozni az eredményért. Konkrétabban pedig elmondhatom, hogy az edzés három nagy részből tevődik össze. Az első az általános bemelegítés, aztán a vívórészben a versenyzők egymással asszóznak, és ott gyakorolják a különféle technikai elemeket. A harmadik része pedig az úgynevezett iskola, amikor is a mester és a vívó különféle technikai elemek elsajátítását gyakorolják.

Ilyenkor tud még újat kitalálni?

Jó kérdés… tulajdonképpen sokféle akciót ki lehet találni, csakhogy egy bizonyos idő után annyira megszokja a tanítvány a mester rezdüléseit, távolságát, tempóját és ritmusát, hogy hamar ráérez mindenre, és akkor bizony oda az újdonság varázsa. Ezért is jó az a rendszer, amit itthon bevezettünk, nevezetesen, hogy a vívók egy időre más-más mesterekkel dolgoznak.

Mit vár az olimpián vívóitól?

Kicsit előreszaladtunk, bár voltaképpen ez a tempó megegyezik az én hitvallásommal. Ugyanis szerintem nem az a cél, hogy kijussunk, hanem az, hogy ha kijutottunk, minél jobban szerepeljünk. Boczkó Gábornak és Imre Gézának például képességeik, tapasztalatuk és edzésmunkájuk alapján szerintem más célja nem is lehet, mint az aranyérem megszerzése. A többi színű éremből ugyanis már van nekik.

A felsorolásból kihagyta a szerencsét. Ennek nincs semmilyen szerepe?

De igen. Csakhogy azzal mi nem tudunk számolni…

(A Budapesti Honvéd SE vívószakosztályáról bővebben a Magyar Honvéd magazin novemberi számában olvashatnak.)

Fotó: Rácz Tünde és MTI