Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

1956-ra emlékeztek Szarajevóban is

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. október 30. 10:46

Az 1956-os forradalom Magyarország népének a diktatúra és a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharca volt, amely a XX. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye – hangzott el azon a megemlékezésen, amelyet a Bosznia-Hercegovinában szolgáló magyar EUFOR katonák szerveztek a forradalom 55. évfordulója alkalmából a szarajevói Butmir táborban.

Nemzeti ünnepünk, október 23-a alkalmából rendeztek ünnepségsorozatot a közelmúltban Bosznia-Hercegovinában. A rendezvénysorozat a szarajevói magyar nagykövetség által rendezett megemlékezéssel kezdődött, ahol a külszolgálatot teljesítő békefenntartó katonák közösen ünnepeltek a külképviselet munkatársaival.

1595926810
Gulyás Zoltán dandártábornok, az EUFOR parancsnokhelyettese, magyar nemzeti rangidős és Kiss Szabolcs alezredes, az MH EUFOR Kontingens kilencedik váltásának parancsnoka viszonozta a nagykövetség meghívását, így a külképviselet dolgozói és a Magyarok Szövetségének képviselői a Butmir táborban is megemlékeztek az 1956-os forradalom kezdetének 55. évfordulójáról.

Az állománygyűlést követően Gulyás Zoltán dandártábornok – kiemelkedő munkájuk és a közös békefenntartó műveletek során, a kétoldalú katonai kapcsolatok elmélyítése érdekében végzett tevékenységük elismeréseként – átadta a honvédelmi miniszter által adományozott Békefenntartásért Szolgálati Jeleket Friedrich Ölböck alezredesnek, az EUFOR Többnemzeti Zászlóalj parancsnokának és Michael Köck őrnagynak, a zászlóalj hadműveleti részlegvezetőjének.

1595926810
 
 Fotó: MH EUFOR Kontingens