Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az al-Kaida további Amerika-ellenes merényleteket tervezett

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 27. 11:53

Közvetlenül a 2001. szeptember 11-i Amerika-ellenes terrortámadások után újabb merényleteket akart végrehajtani az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik csoportja, de tagjait elfogták és a guantánamói börtöntáborba szállították – írta a The New York Times. Az amerikai napilap keddi számában ismertetett több titkos guantánamói aktát, amelyeket több száz dokumentummal együtt a Wikileaks portál szivárogtatott ki. Ezek az akták 2002 és 2009 között készültek, és a Guantánamón fogva tartott 779 rab közül 704-gyel kapcsolatosak. A dokumentumokat nem a Wikileaks-től, hanem más forrástól kapta meg az amerikai újság.

A lap szerint az egyik legdermesztőbb akta a napjait jelenleg is Guantánamón tengető, pakisztáni származású Szaifullah Paracsáról szól. Ebből is az derül ki, hogy az al-Kaida a szeptember 11-i terrortámadást egy olyan merényletsorozat kezdetének szánta, amelynek célja az Egyesült Államok megbénítása volt.

A szándék valóra váltását a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) akadályozta meg azzal, hogy elfogta a terrorhálózat operatív parancsnokát – a szeptember 11-i merényleteket kitervelő Hálid Sejk Mohamedet – és más vezetőit.

Az Egyesült Államokban tanult, sikeres üzletember Paracsa együttműködött Hálid Sejk Mohameddel, s felajánlotta neki szállítmányozási tapasztalatait. Azt javasolta, hogy női és gyerekruhákat szállító konténerekben próbáljanak meg plasztik robbanóanyagot becsempészni az Egyesült Államokba – derült ki Paracsa egyik cinkostársának, Ammar al-Balucsinak a vallomásából. Paracsa biológiai vagy nukleáris fegyvereket is akart szerezni, bár az nyugtalanította, hogy a kikötői detektorok megnehezítették volna radioaktív anyag becsempészését az országba.

„Az őrizetes segíteni akart az al-Kaidának, hogy valami nagy dolgot hajtson végre az Egyesült Államok ellen" – mondta a cinkostárs, akinek közlése szerint az újabb merényletek tervei között olyanok szerepeltek, mint eltérített repülőgépekkel végrehajtott terrortámadások a nyugati parton, épületek felrobbantása a vezetékes gáz segítségével, vagy éppen a Brooklyn hidat tartó kábelek elvágása. Az akciókból aztán nem lett semmi, mivel időben elfogták a terrorista csoport tagjait.

A guantánamói támaszponton jelenleg 172 foglyot őriznek. Közülük 63 évével valószínűleg Paracsa a legidősebb. Saját maga vallotta be, hogy az ezredforduló tájékán Afganisztánban találkozott Oszama bin Ladennel, az al-Kaida vezetőjével. Ügyvédje szerint azonban megalapozatlan az az állítás, hogy a komoly szívproblémákkal és cukorbetegséggel küzdő Paracsa „nagy kockázatot" jelent az amerikai érdekekre.