Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

II. világháborús maradványokra bukkantak az ország két pontján

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 27. 12:56

II. világháborús szovjet és német katonák maradványai kerültek elő április 26-án kedden Makón, illetve Gödöllőn.

Emberi csontvázat, feltehetően egy szovjet katona maradványait és lőszereket találtak az M43-as autópálya nyomvonalán Makó közelében kedden – tájékoztatta a rendőrség az MTI-t.

A csontokat egy munkagép fordította ki a földből, és az emberi maradványok mellett lőszerek is előkerültek – mondta Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Halmágyi Pál, a makói József Attila Múzeum igazgatója az MTI-nek elmondta, feltehetően egy szovjet katona földi maradványait találták meg. Makó közelében 1944 szeptemberében és októberében folytak heves harcok. A Battonya irányából előrenyomuló szovjet csapatok célja Hódmezővásárhely elérése volt. Makót szeptember 26-án foglalták el a szovjetek, a magyar csapatok a következő két hétben azonban megpróbálták visszavenni a várost – közölte a történész.
A leghevesebb összecsapások a Maros-parti város és Földeák határában voltak, ezek egyikében veszthette életét a most megtalált katona – tudatta a szakember.

Egy második világháborúban elesett német katona földi maradványait találták meg kedden a gödöllői Erzsébet parkban – közölte a városi önkormányzat kommunikációs igazgatója az MTI-vel.

Péterfi Csaba tájékoztatása szerint több gödöllői lakos jelezte az önkormányzatnak, hogy a jelenleg felújítás alatt álló parkba, az Erzsébet-szobor mögötti területre a második világháborúban a városban elesett német katonákat temettek el.

A szükséges engedélyek birtokában a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség elvégezte a feltárást, és kedden egy azonosítható katona földi maradványai kerültek elő – számolt be a kommunikációs igazgató. A földi maradványokat a budaörsi katonatemetőben helyezik végső nyugalomra, a költségeket a német kormány fedezi – közölte Péterfi Csaba.