Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jimmy Carter Észak-Koreában tárgyal a nukleáris leszerelésről

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 27. 14:01

Észak-koreai látogatásának nyitányaként Ui Csun külügyminiszterrel folytatott megbeszélést Jimmy Carter volt amerikai elnök. Carter és négy társa, Martti Ahtisaari volt finn elnök, Mary Robinson egykori ír államfő és Gro Harlem Brundtland volt norvég miniszterelnök április 26-án, kedden reggel érkezett Phenjanba háromnapos magánlátogatásra Észak-Koreába, hogy a kommunista vezetésű távol-keleti országot sújtó élelmezési válságról és Phenjan nukleáris programjáról tárgyaljon – jelentette a Hszinhua kínai hírügynökség.

A nyugati politikusok az emberi jogok észak-koreai helyzetéről és a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről is egyeztetni kívánnak. Fő céljuk azonban az, hogy meggyőzzék Észak-Koreát atomprogramjának feladásáról és a hatoldalú tárgyalásokhoz való visszatérésről – mondta Carter, hozzátéve, hogy az ország első számú vezetőjével, Kim Dzsong Illel is szeretnének találkozni, jóllehet ilyen megbeszélést a vendéglátók nem iktattak be a programjukba.

Az észak-koreai külügyminiszterrel tartott találkozóról részleteket egyelőre nem közöltek.

Az ENSZ becslése szerint Észak-Koreában több mint hatmillió ember – a lakosság negyede – szorul sürgős élelmiszersegélyre. Elemzők szerint a nyugati küldöttség látogatásán megvitatják az amerikai élelmiszersegély felújításának kérdését. Washington fontolgatja a segély felújítását, de döntés még nem született.

Carter, Ahtisaari, Robinson és Brundtland az úgynevezett vének tanácsának tagja. Ez a 2007-ben létrehozott testület tevékenységével a világ békéjének megerősítését és az emberi jogok tiszteletben tartását akarja elősegíteni.