Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A köztársasági elnökkel találkozott a Honvéd Vezérkar főnöke

Szöveg: keh.hu / kormany.hu |  2011. április 27. 10:57

Magyarország köztársasági elnöke, mint a Magyar Honvédség főparancsnoka kiemelt figyelemmel kíséri a Magyar Honvédséggel kapcsolatos kérdéseket. Emellett az államfő folyamatos tájékoztatást kap a Honvéd Vezérkar főnökétől a Magyar Honvédséget érintő aktuális kérdésekről. Dr. Schmitt Pál legutóbb április 26-án, kedden délután fogadta hivatalában dr. Benkő Tibor vezérezredest.

A találkozón Schmitt Pál köztársasági elnök és Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke áttekintette a frissen aláírt új alaptörvény köztársasági elnököt, illetve a Magyar Honvédséget érintő rendelkezéseit.

Benkő Tibor vezérezredes tájékoztatta a köztársasági elnököt arról, hogy a Széll Kálmán-terv hogyan érinti a hivatásos katonák jelenlegi szolgálati nyugdíjrendszerét. 

A Honvéd Vezérkar főnöke elmondta, a katonák megértik, hogy a gazdasági helyzet indokolttá teszi a nyugdíjrendszer módosítását. Fontos, hogy az életüket a haza szolgálatának szentelő hivatásos katonák egész életpályájuk során érezzék a „gondoskodást", illetve a szerződéses állomány szolgálati ideje alatt megfelelő katonai pályaképpel rendelkezzen, és segítséget kapjon a társadalomba történő visszailleszkedéshez.

A téma kapcsán kialakuló beszélgetés során részletesen áttekintették a katonák szolgálati, valamint életkörülményeit, a velük szemben támasztott követelményeket, a katonai pálya sajátosságait, a nemzetközi példákat. Megállapították, hogy bizonyos tekintetben hasonlóság mutatkozik a katonai pálya és az élsport között.

A Honvéd Vezérkar főnöke jelentette a költségvetési zárolás hatását a Magyar Honvédség kiképzésére, és a katonák mindennapi életére.

A köztársasági elnök tájékoztatást adott Benkő vezérezredesnek a Cseh Köztársaságban tett hivatalos látogatása során felmerült honvédelmi vonatkozású kérdésekről is.

 
 

 Fotó: Galovtsik Gábor