Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az al-Kaida újjáépíti önmagát ?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. január 21. 8:54

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint az al-Kaida terrorszervezet terjeszkedik, újjáépíti önmagát. Erről Robert Mueller FBI-igazgató beszélt szerdán a washingtoni szenátus egy meghallgatásán. Az igazgatót a karácsonyi detroiti repülőgépes merénylő ügyében faggatták; a nigériai férfi azt mondta kihallgatásakor, hogy Jemenben képezték ki az al-Kaida ügynökei.

Mueller kifejtette: az Egyesült Államok felszámolta az al-Kaida szervezetének jó részét Afganisztánban, a terrorhálózat és a hozzá kapcsolódó csoportok azonban újra kiépítik állásaikat Pakisztánban, Jemenben és Afrika szarván.

A kongresszusban több nemzetbiztonsági meghallgatást tartanak a nigériai merénylő ügyében; a republikánus ellenzék azt hangoztatja, hogy az Obama-kormány nem tett eleget az ország biztonsága érdekében.

Az ellenzék egyebek mellett azzal támadta a kormányt, hogy a merénylőt, Umar Farouk Abdulmutallabot nem egyszerű bűnözőként, hanem terrorista gyanúsítottként kellett volna kezelni, miután az amerikai utasszállító, amelyet fel akart robbantani, földet ért Detroitban.

Ugyanezt a véleményt fogalmazta meg Dennis Blair nemzeti hírszerzési igazgató szerdán a szenátus belbiztonsági bizottsága előtt. Kifejtette: a férfit azonnal különleges kihallgatásnak kellett volna alávetni, ehelyett közönséges rendőrtisztek foglalkoztak vele.

Blair a közvélemény megnyugtatására közölte: a december 25-i merényletkísérlet óta kibővítették azoknak a személyeknek a listáját, akik számára tilos a beutazás az Egyesült Államokba.