Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az al-Kaida vállalta magára az algériai öngyilkos merényletet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 30. 8:12

Az al-Kaida észak-afrikai szárnya vállalta augusztus 29-én, hétfőn magára a még augusztus 26-án, péntek este egy algériai katonai akadémia ellen elkövetett öngyilkos merényletet, amelyben 18 ember vesztette életét.

Az Iszlám Magreb al-Kaidája (AQIM) egy augusztus 29-én, hétfőn kiadott közleményben megnevezte a két elkövetőt, akik az Algírtól 100 kilométerrel nyugatra fekvő Sersel városában a katonai akadémia tiszti étkezdéjének bejáratánál levegőbe repítették magukat.

„A szent hónap 27. napjának éjszakáján, míg a líbiai nép a Kadhafi feletti győzelmet ünnepelte… Algériában a mudzsahedinek szent támadást hajtottak végre az algériai bűnös rezsim, Kadhafi egyik szövetségese ellen" – olvasható az egyik iszlamista honlapra feltett dokumentumban.

Algírt a líbiai felkelők előzőleg azzal vádolták meg, hogy támogatja Kadhafit az észak-afrikai országban dúló polgárháborúban, ezt az állítást Algéria azonban határozottan elutasította.

Közben Abdel-Azíz Buteflika államfő egy hétfői közleményben ígéretet tett az április óta kilátásba helyezett politikai reformok következő hónapokban történő megvalósítására.

A tervezett lépések között szerepel egyebek mellett az a javaslat is, hogy a parlamenti és törvényhozási választások jelöltlistáján szereplő képviselők 33 százaléka nő legyen. A parlament a muzulmán böjti hónapot, a ramadánt követően szeptember 4-én ül össze, hogy megvitassa a különböző törvénytervezeteket.