Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az egyenruha magabiztosságot adott

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Kertész László, Szováthy Kinga, SpiritFM és Faragó Fanny magánarchívuma |  2023. május 26. 10:00

Faragó Fanny tartalékos hadnagy, a Magyar Honvédség toborzókampányának egyik arca, s nem utolsó sorban a Katonai Filmstúdió stúdióvezető-helyettese volt a SpiritFM „Katonadolog” című műsorának május 25-i vendége. A beszélgetés során Fanny mesélt többek között a személyes élményeiről, illetve arról, hogy miként változtatta meg az életét a katonává válás.

Faragó Fanny_1

Faragó Fanny idén április 11-én kezdte meg alapkiképzését az MH 1. Területvédelmi Ezrednél. A Magyar Honvédség egész éves, nagyszabású toborzókampányának egyik arca önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálatot vállalva mutatta, mutatja be azt a folyamatot, ami az elhatározástól, a jelentkezésen át a katonává válásig vezet.

Amint arra a SpiritFM stúdiójában is kitért, a honvédség világa számára korántsem ismeretlen, hiszen immáron nyolcadik éve dolgozik a HM Zrínyi Nonprofit Kft.-nél, azaz a katonai sajtónál. „Mindig is nagyon közel voltam a katonasághoz a Honvédelmi Minisztérium égisze alatt működő cégnek köszönhetően. Kommunikátori diplomám megszerzését követően egyből itt helyezkedtem el, és azonnal bele is kerültem a közepébe” – idézte fel Fanny a kezdeteket, elismerve, hogy persze mindez egy teljesen új világ volt számára. De, mint fogalmaz, a különböző kiképzési foglalkozások, protokollesemények, külföldi, köztük missziós területeken is történt forgatások mind-mind arra inspirálták, hogy ő maga is csatlakozzon a katonák nagy családjához.

Faragó Fanny_2

„A Magyar Honvédség nagyszabású toborzókampánya aztán végleg megadta a kellő lökést ehhez, és hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy a kampány arca lehetek” – fogalmazott Faragó Fanny tartalékos hadnagy, hozzátéve, hogy élete egyik legmeghatározóbb élménye volt az alapkiképzés és saját eskütétele, amely eseményről egyébként számtalan alkalommal tudósított korábban. A katonai sajtó égisze alatt megélt emlékei kapcsán azt is megjegyezte, hogy ezek mind olyan élmények, ami egy életre szólnak.

A beszélgetés során Fanny részletesen bemutatta az önkéntes területvédelmi tartalékosi szolgálati forma jellegzetességeit, így például azt is, hogy ez a jogviszony bárki számára elérhetővé teszi a katonai szolgálatot, civil munkájának megtartásával. A lehetőségek és kötelezettségek részletei kapcsán pedig a hallgatók figyelmébe ajánlotta az iranyasereg.hu weboldalt, ahol minden kérdésre kielégítő tájékoztatást kaphatnak a katonai pálya iránt érdeklődők.

Faragó Fanny_3

Az első katonaélményeiről kérdezve felidézte, hogy „amikor először megkaptam az egyenruhát és felvehettem, rögtön egyfajta magabiztosságot adott nekem, és komolyabb is lettem abban a pillanatban.” Az ezt követő öthetes kiképzési időszak kapcsán pedig úgy vélte, hogy egy rendkívül intenzív és sokrétű felkészítésben volt részük, ahol a fizikai erőnlét fejlesztésén és az elméleti tudás bővítésén túl a csapatban való gondolkodás és az egymásra való odafigyelés kapott nagy hangsúlyt. Talán ennek is köszönhető, hogy az alapkiképzést vele együtt végző katonatársaira immáron barátként, bajtársként tekint, akikkel nem csak erre az öt hétre, de a jövőre nézve is szoros kötelék alakult ki.

Amint Fanny is fogalmazott a stúdióban, az ünnepélyes eskütételre és az eskü szövegének előmondására pedig hatalmas megtiszteltetésként tekint vissza.

Fanny már készen áll, és te? Irány a sereg!

Faragó Fanny_4

Az aktuális, valamint a korábbi adásokat az alábbi linkekre kattintva tudják meghallgatni:

Apple podcast

Google podcast

Spotify

Anchor