Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az orosz haditengerészet szolgálatba állítaná a Nerpát

Szöveg: Háború Művészete |  2008. november 19. 9:12

Az orosz Csendes-óceáni Flotta szívesen átvenné a Nerpa nevű Akula II-osztályú, nukleáris meghajtású támadó tengeralattjárót, annak ellenére, hogy az első próbaútja során a fedélzetén 20 ember meghalt.

A flotta inkább átveszi a hajót, mintsem hogy azt India megvásárolja vagy tartós bérletbe vegye – nyilatkozta a vezérkari főnök. Ez alátámasztja azokat a találgatásokat, hogy a gyártó exporttervei ellenére az orosz haditengerészet inkább szeretné megtartani a nagy harcértékű tengeralattjárót, így tulajdonképpen a sajnálatos baleset kapóra is jött nekik.

Mint ismeretes, Oroszország távol-keleti partjainak közelében a Japán-tengeren november 8-án balesetet szenvedett a Nerpa nevű orosz tengeralattjáró. 20 ember meghalt, amikor a tűzjelző rendszer érzékelőinek hamis riasztásra freongáz került a hajó orr-részébe. Bár a vizsgálatok még zárultak le, és számos egyéb verzió is napvilágot látott ezzel kapcsolatban, a legvalószínűbb, hogy technikai hiba okozta a súlyos balesetet. Ennek ellenére a flotta folytatni fogja a rendszerpróbákat, hiszen egy kb. 700 millió dollár értékű haditechnikai eszközről van szó.

A Nerpa október 27-én kezdte meg az átadás előtti tengeri próbáit, miután építését 17 év alatt befejezték. Az Akula II-osztályba tartozó nukleáris meghajtású támadó tengeralattjáró építését ugyanis még 1991-ben megkezdték, de pénzhiány miatt a 90-es években nem tudták befejezni, így csak idén készült el teljesen.
A tengeralattjárót állítólag az indiaiak akarták lízingelni, de az orosz flotta jobban örülne ha ők kapnák meg ezt az új, korszerű és nagy harcértékű támadó egységet.